Başarıya Giden Yol Reddedilmekten Geçer

Geri çevrildiler, üzüldüler, kapı kapı dolaştılar; ama pes etmediler Şöhrete giden yol reddedilmekten geçer.
“Senden bir şey olmaz!” Bu klişe cümleyi hayatının bir döneminde duymayan kimse neredeyse yok gibidir. Kimileri için bu söz üzerinde durulmaması gereken bir cümleye karşılık gelirken, kimileri için de hayat çizgilerini belirleyen bir hikayeyi barındırıyor.
Öyle ki bu sözün ortaya çıkardığı hırsın tetiklemesiyle şöhret basamağını tırmanan birçok ünlü simaya rastlamak mümkün. Dünyada ve ülkemizde adını sıkça duyduğumuz birçok ünlünün geçmişinde bir “senden bir şey olmaz” hikayesi saklı. Bir tür aşağılanmayı da içinde barındıran bu sözü gençliklerinde duyan birçok ünlünün, hırslarıyla edindikleri başarıları bu söze verilen bir cevap niteliğinde. Kendilerini ispat etmek için yaptığı işe daha çok sarılan ünlü simalara starlık yolunu açan ‘senden bir şey olmaz’ sözü, onların hayatlarında aşağılanma manasından sıyrılarak adeta sihirli bir söze dönüşmüş.
Türk pop müziğinin ‘Minik Serçe’si Sezen Aksu’nun yüzüne Unkapanı’nda ‘senden şarkıcı olmaz’ sözüyle kapanan kapılar, dünyaca ünlü basketbolcu Michael Jordan’ın yüzüne de benzer bir gerekçeyle kapatılmış: “Boyun kısa, senden basketçi olmaz.” Yine Ferhan Şensoy’un ‘senden tiyatrocu olmaz’ dediği Yılmaz Erdoğan tiyatrocu olmakla kalmayıp kendi tiyatrosunu bile kuracak noktaya yükselirken, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nden ‘senden tiyatrocu olmaz’ diye atılan Evrim Akın, Avrupa Yakası dizisinde Selin tiplemesini başarıyla canlandırdı. Bir dönem çok okunanlar listesinde yer alan Richard Bach’ın Martı adlı kitabı tam 18 yayınevi tarafından reddedilerek ‘senden yazar olmaz’ rekorunu kırarken, Beşiktaş’ın bu sene renklerine kattığı Portekizli Rodrigo Tello, 1995 yılında futbol oynamak için gittiği Colo Colo ekibince ‘senden futbolcu olmaz’ sözüyle evine gönderilmişti.
Müzikten spora, tiyatrodan aktörlüğe, mankenlikten iş dünyasına kadar birçok ünlüye şöhretin yolunu açan bu söz, içerdiği kötü anlam yanında yıldızlarını parlatmada da son derece etkili olmuş. Öyle ki bu sözü duymasalar ve hırs yapmasalar belki de bugün onları tanıyor olmayacaktık…
Şimdilerde hepimizin yakından tanıdığı ünlü simaların gençlikleri biraz acı, biraz burukluk ve daha çok da hırslarla dolu. Şöhret basamaklarını tırmandıkları alanlarda olmadık hüsranlar yaşayan ünlüler, ‘Senden bir şey olmaz’ kalıp sözünü, birçoğumuz gibi alanındaki yetkin insanlardan duymuşlar. Belki de sırf bu yüzden olsa gerek, bu sözü yalanlamak ve kendilerini ispatlamak için yaptıkları işe daha çok asılarak bir şey olabildiklerini göstermişler.
Ülkemizde ve dünyada adını sıkça duyduğumuz birçok ünlünün geçmişinde yaşadığı ‘Senden bir şey olmaz’ hikâyesi saklı. Futbolculardan şarkıcılara, tiyatroculardan mankenlere kadar hayatın her alanında tanıdığımız ünlülerin ilginç gençlik öykülerinden bir derleme sunuyoruz sizlere. ‘Senden bir şey olmaz’ sözünü duyan gençlerin alacağı çok dersler var bu hikâyelerden.
Türk pop müziğinin ‘minik serçe’si Sezen Aksu, bugün albümü en çok satan şarkıcılarından birisi. Peki 1975 yılında çıkardığı ‘Haydi Şansım’ adlı 45’liğinin kaç tane sattığını biliyor musunuz? Sıkı durun: Sadece 50 tane! Alanlar da zaten yakın çevresi olmuş. Okulunu bırakıp İzmir’den İstanbul’a gelen Aksu, birçok ünlü sanatçı gibi Unkapanı’nda şirket şirket dolaşmış. Ancak bütün kapılar ‘senden şarkıcı olmaz’ dercesine yüzüne kapanmış. Uzun uğraşlardan ve reddedilmelerden sonra çıkardığı Haydi Şansım adlı 45’liği de sadece 50 adet satmış.
Eski mankenlerden Merve İldeniz ise boyu kısa bulunduğu için Başak Gürsoy Ajans’tan geri çevrilmiş. Ancak 1986 yılında Güneş Gazetesi Güzellik Yarışması’nda ikinci seçilince Flash Form Ajans’a girmiş. 1990’da ise onu bir sürpriz bekliyormuş. ‘Sen manken olamazsın’ diye geri çevrildiği Başak Gürsoy Ajans, ona birlikte çalışmak için teklif götürmüş. Kısa boyundan çeken bir diğer ünlü isim ise basketbolcu Michael Jordan. Lise ikinci sınıftayken antrenörü tarafından boyu kısa olduğu için okul basketbol takımına alınmayan Jordan, annesinin ‘Önemli olan, takımın içinde senin ne kadar küçük olduğun değil. Senin içinde takımın ne kadar büyük olduğu’ sözlerinden oldukça etkilenerek önce okul takımına girmeyi sonra da profesyonel lige transfer olarak dünyaca tanınan bir sporcu olmayı başarmış. Ünlü futbolcu Hakan Bayraktar ise Alman hoca Lorant’ın ‘Boyun kısa, senden orta saha oyuncusu olmaz.’ sözünü, onun yerine gelen Oğuz Çetin’in güveni ile haksız çıkardı ve iyi bir orta saha oyuncusu oldu.
“Senden bir şey olmaz!”
Number One TV’ye VJ’lik için çekimlere giden ve çekimlerde heyecanlanınca üç hafta sonra kanaldan kovulan İpek Tanrıyar, kovulurken de ‘Senden hiçbir şey olmaz’ denilerek azarlanmış. Bu söz üzerine hırslanan Tanrıyar, sunuculuk dünyasına daha bir asılarak ‘Şahane Pazar’ ekibine dahil olmuş.
Şarkıları dillerden düşmeyen Cem Karaca ise askere gidinceye kadar türkülere katlanamazmış. Komutanı ‘Bu sesle senden şarkıcı olmaz; gel sen bu sevdadan vazgeç’ diye öğütleyince türkü söylemeye başlamış. 1967’de Hudey ve Emrah’la ortaya çıkan sanatçı, sonrasında yorumladığı halk müziğiyle dillerden düşmeyen eserlere imza attı. “Senden şarkıcı olmaz” sözünü kulaklarında hissedenlerden birisi de pop şarkıcısı Zeynep Casalini. Hakan Peker, yıllar önce “Senden şarkıcı olmaz” dediği Casalini’ye 10 yıl sonra POPSAV’ın gecesinde ödül verecekti.
Sanatın her alanında olduğu gibi tiyatro dünyasında da sıkça tekrarlanan bir söz “Senden bir şey olmaz” kalıbı. Bunun en canlı şahidi ise tiyatrocu Yılmaz Erdoğan. Ferhan Şensoy’la birlikte en az yirmi kişinin ‘’Senden tiyatrocu olmaz’’ dediğini belirten Erdoğan, özellikle beceriksiz delikanlı Mükremin karakterini yazarken bu lafı çok duyduğunu söylüyor. “Yeteneksizsin, senden bir şey olmaz”. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nden atılan tiyatrocu Evrim Akın ise Avrupa Yakası dizisindeki başarılı Selin tiplemesiyle hafızalarımızda. Bilkent’te tiyatro bölümünde okuyan Şahan Gökbakar, okulun en tembel öğrenciliği makamından bugünlere gelirken son dönem Türk sinemasının önemli oyuncularından birisi haline gelen Ozan Güven, şaşı olduğu için konservatuvara alınmamış ve hocaları tarafından “Bir çift yeşil gözle oyuncu olunmaz.” diyerek dışlanmış.
Dünyanın en ünlü faresi ve markası Walt Disney bile bu sözden nasiplenmiş. Walt Disney, farelerin cirit attığı bir garajda ‘Miki Fare’ kahramanını çizip üne kavuşmadan önce beş işten ret cevabı almasının yanında Amerika’da bir gazetenin editörü tarafından resim kabiliyeti olmadığı için eleştirilmiş. Disneyland’ı kurmadan önce de birkaç defa iflas eden Walt Disney, sonunda bütün dünyaya kendini kabul ettirmiş. Bir dönem çok okunanlar listesinde yer alan Richard Bach’ın Martı adlı kitabı da tam 18 yayınevi tarafından reddedilerek ‘senden yazar olmaz’ rekoru kırmış.

Rodrigo Tello: Söze karşı gol
Beşiktaş’ın bu sene renklerine kattığı, Portekiz’in Sporting Lizbon takımında forma giyen Rodrigo Tello, 1995 yılında futbola daha yeni ısınırken kötü bir kaza geçirmiş ve futbol oynamak için gittiği Colo Colo ekibi, futbolcuyu ‘Senden futbolcu olmaz’ sözüyle evine yollamış. Bu tepkiye hırslanan futbolcu Colo Colo’nun rakibi Universidad de Chile’ye katıldı. Universidad de Chile’ye katıldığı anda profesyonel oldu ve ligde Colo Colo’ya gol atarak kendisine söylenen sözleri iade etti.

Mustafa Denizli: Senden futbolcu olmaz
Teknik Direktör Mustafa Denizli’yi, 15 yaşında iken formasını giydiği Altay’da dört ay bekletmişler ve sonra da ‘Mustafa iyi çocuksun, sen bundan sonra yalnız okuluna devam et.’ demişler. Bu sözler karşısında çok üzülen Denizli, “Açıkça bana ‘senden futbolcu olmaz’ demişlerdi diyerek hıslandığını ve herkes gezip eğlenirken kendisinin çalışarak Antalya’da yapılan Türkiye Genç Karma Şampiyonası’na seçildiğini, iki maçtan sonra da Genç Milli Takım’a çağrıldığını söylüyor.

Miroslav Klose: ‘Başaramazsın’ diyorlardı
Polonyalı futbolcu Miroslav Klose, SG Blaubach adlı takımda ilk defa antrenmana gittiğinde kendisini izleyen antrenör ona, “Oğlum, sen başka bir meslek öğren. Senden asla futbolcu olmaz.” demiş. Futbol kariyerinde yüzüne karşı defalarca bu sözün söylendiğini belirten Klose, “Dış görünüşüme bakıp da bana inanmayan insanlara inat başarılı oldum. Belki de onlara kendimi ispatlamak için bu kadar hırslıyım. Böyle söyleyenler yanıldı.” diyor.

Ariel Ortega: Ortega’yı beğenmemişlerdi
Ariel Ortega, bulunduğu kasabada yetiştikten sonra hocaları ve akrabaları onu Jujuy eyaletine götürmüşler. Ama Jujuy’daki teknik heyet, Ortega’yı beğenmeyerek “Bundan futbolcu olmaz” demiş. İşte bu sözler, Jujuy ile Ortega’nın yaşadığı Ledesma ilişkisini de koparmış. Yıldız futbolcu şimdi bu sözlere inat Ledesma’da bir futbol akademisi kuruyor.

Henry Ford: Otomobil geçici bir moda
Otomotiv sektörünün kurucusu Henry Ford, 1903 yılında bankaya kredi talebinde bulunmuş; ancak ret cevabı almış. Müdüre, “Nasıl böyle büyük bir projeyi geri çevirebilirsiniz?” deyince, banka müdürü, “Otomobil ancak geçici bir moda olabilir.” cevabını vermiş. Ford ise bunun üzerine, “Bir gün yollarda at arabalarının yerini otomobil alacak.” demiş. Hedefine ulaşmak için beş kez iflas eden Ford, sayısız engelle de karşılaşmış.

Sylvester Stallone: Artistlik büroları reddetmiş
Sylvester Stallone, oyuncu olmak için New York’ta bütün artistlik bürolarına başvurmuş. Ancak hepsinden de olumsuz cevap almış. Fakat vazgeçmeyerek sonunda kendisine şöhret kazandıracak Rocky filmini kapmış.

Mahsun Kırmızıgül: Kapı gıcırtısı gibi sesin var!
Ünlü şarkıcı Mahsun Kırmızıgül ise ilkokul öğretmeni tarafından her şarkı söylediğinde azarlanmış. Öğretmeni, Kırmızıgül’e, “Sesin kapı gıcırtısı, tencere kazıntısı gibi… Senden türkücü olmaz.” dermiş. Her seferinde eve gittiğinde ağlayan Kırmızıgül, ilkokul öğretmenine inat, şarkıcı olmuş.

Yiğit Özgür: Çizgileri şimdi beğeniliyor
Penguen dergisindeki çok balonlu çizgilerinden tanıdığımız Yiğit Özgür’ün ise şu an karikatür çizdiği Penguen Dergisi’ne götürdüğü ilk karikatürleri beğenilmemiş. Ancak Özgür şimdi derginin en çok okunan çizeri… Özgür, gençlik döneminde yaşanan bu kötü deneyimler için şunları söylüyor: “Yaptığınız işi o kadar çok sevmeniz gerekiyor ki, beğenilmemek de dahil hiçbir şeyin engel olmaması gerekiyor.”

Deniz Akkaya: Şaşırtan manken
O yıllarda Elite Model Look Yarışması’nın koreografisiyle uğraşan Uğurkan Erez, manken adayı 20 kızın içinden sadece birisinin istediği şeyleri yapmadığını ve o kız hariç diğer 19’unun manken olabileceğini söylemiş. Ancak yıllar sonra Neşe Erberk’in yanına gittiğinde yeni mankenler içinde biri onu çok şaşırtmış. Çünkü o manken, ‘Bundan manken olmaz’ dediği Deniz Akkaya’dan başkası değilmiş.

Kaynak: Zaman / H.SALİH ZENGİN