29 Nisan 2010 Perşembe

YGS sonuçları açıklanıyor 2010 ÖSYM | YGS | OSYS

11 Nisan 2010 Pazar günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları yarın açıklanacak. Avea, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklandığı anda abonelerine ulaştıracağını duyurdu.YGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

11 Nisan 2010 Pazar günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları yarın açıklanacak.

      Avea'dan yapılan açıklamada, Avea'nın çözüm ortağı ESTER ve ÖSYM işbirliği ile gerçekleştirilen ''Mobilöğren ÖSYM Mobil Bilgi Servisi'' sayesinde Avea abonelerinin YGS sonuçlarını ÖSYM tarafından açıklandığı anda kısa mesaj ile öğrenilebilecekleri belirtildi.YGS geride kaldı ancak bir sonraki aşama alınan puanlarla başa çıkmak olacak. Bu noktada stresi biraz azaltmaya uğraşan Avea ve Turkcell, ÖSYM ile işbirliği yaparak YGS sonuçlarını açıklandığı anda aboneleriyle paylaşma kararı aldılar


    Servisten yararlanmak isteyen adayların ''KAYIT boşluk TC Kimlik Numarası'' yazıp, 3366'ya mesaj göndererek servise kayıt yaptırmalarının yeterli olduğu dile getirilen açıklamada, servise kayıt olduktan sonra 5 arkadaşını öneren Avealı adayların, arkadaşları da servise kayıt olurlarsa YGS ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarını ücretsiz olarak öğrenme şansına sahip olacakları ifade edildi.


     Kampanyadan yararlanmak isteyen Avea abonelerinin, ''ÖSYM ? boşluk ? CEP1 CEP2 CEP3 CEP4 CEP5'' yazıp 3366'ya 0,40 lira karşılığında mesaj göndermelerinin yeterli olacağı kaydedildi.


    Adayların ayrıca ''sorgulama YGS boşluk - TC Kimlik No'' yazıp, 3366'ya mesaj göndererek, sonuçlar açıklandıktan sonra da puanlarını öğrenebilecekleri, adayların LYS sonuçları için servise tekrar kayıt olmalarının gerekmediği bildirildi.


   Servise kayıt olan adayların YGS sonuçlarını 3 mesaj, LYS sonuçlarını girilen sınav sayısına bağlı olarak maksimum 10 mesaj, yerleştirme sonuçlarını ise 1 mesaj olarak alacakları belirtildi.


     YARIMAĞAN'DAN AÇIKLAMA

    Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınav sonuçlarını değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.11 Nisan 2010 Pazar günü gerçekleştirilen ve 1 milyon 512 bin 450 adayın başvurduğu Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) sonuçları bu hafta açıklamayı planladıklarını belirten Yarımağan, ''Sınav sonuçlarını bu cuma gününe kadar yetiştirmeye çalışacağız'' diye konuştu.

YGS'DE BİR PUAN İPTAL EDİLDİ
     ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 11 Nisan’da yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yer alan matematik testindeki 20 numaralı sorunun, çift yanıtlı olduğu için iptal edildiğini bildirdi. Yarımağan, Hürriyet’e, “Uzmanlarımız iddia edilen bütün soruları incelediler. Bu soru dışında diğer sorularda iptal edilmesini gerektirecek bir hata olmadığına karar verdiler. Adaylar tedirgin olmasınlar. Hepsinin puan hesaplamalarında soruyu doğru yanıtlamış olarak kabul edeceğiz” bilgisini verdi.

YGS'DE BİR YANLIŞ KİTAPÇIK İDDİASI

     İddiaya göre, YGS sınav merkezlerinden Şehit Öğretmen Kubilay Lisesi'ndeki bir salonda, sınavın başlamasından yaklaşık 10 dakika sonra salon başkanı, yanlış dağıttığını belirterek soru kitapçıklarını topladı.

     Salon başkanı, bazı öğrencilerin itirazına rağmen soru kitapçıklarındaki cevapları silmelerine, zaman kaybı olmaması gerekçesiyle izin vermedi.

    Bu salonda sınava giren 18 öğrenci arasında yer alan Gamze Demir (19), bu durumdan dolayı mağdur olduğunu belirterek, salon başkanı ve gözetmeni hakkındaki şikayet dilekçesini, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığına iletilmek üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti.

    Demir, AA muhabirine, bu yıl ikinci kez sınava girmesi nedeniyle stres düzeyinin yüksek olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
''Sınavda 9-10 soru çözdükten sonra salon başkanı, yanlış dağıttığını söyleyerek soru kitapçıklarını toplamaya başladı. Ben en azından kitapçıklardaki cevaplarımızı silmemiz için zaman vermelerini istememe rağmen susmamı söyleyerek bunu kabul etmedi. Başkasının cevapladığı sorular benim önüme geldi, benim cevapladıklarım da başkalarının önüne... Hem cevap anahtarını sildiğim hem de sorulara tekrar baktığım için zaman kaybı yaşadım. Ayrıca sınava böyle başlamak moralimi çok bozdu, hatta sınavdan çıkmayı bile düşündüm ama telafisi olmadığı için yaşadıklarımı unutmaya çalışıp sınava konsantre olmaya çalıştım.''
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanmayı hedeflediğini dile getiren Demir, sınavın sonucunu merakla beklediğini ifade etti.
     Demir'in dershanedeki rehber öğretmeni Meral Garip de dalında dershanenin en başarılı 5 öğrencisi arasında yer alan öğrencisinin başına gelen olayın benzerini, bugüne kadar duymadığını söyledi.


    Bu kadar önemli bir sınavda, görevlerinin önceden kendilerine bildirilmesine rağmen salon başkanı ve gözetmeninin yaptığının tam bir sorumsuzluk örneği olduğunu iddia eden Garip, şöyle konuştu:
''Öğrenciler, geleceklerini belirleyecek bu sınavda hem zaman kaybı yaşamış hem moralleri bozulmuş hem de bir nevi soru kitapçıklarının değişmesiyle birbirlerine kopya vermiş gibi olmuş. Öğrenciler, önüne gelen cevaplanmış sorularla başka bir seçeneğin doğru olduğunu düşünse bile kafa karışıklığı yaşamıştır. Zaten öğrencilerin sınav stresi yüksek, bir de böyle bir olay yaşamaları büyük talihsizlik olmuş.''

     Garip, öğrencilerin soru kitapçıklarının değişmesiyle cevap anahtarlarını silmek zorunda kaldığını belirterek, ''Eğer öğrenciler cevap anahtarını iyi silemediyse ve soru kitapçığı değiştiği için farklı bir seçeneği işaretlediyse, cevap anahtarlarının okunması sırasında aynı soruda iki seçenek işaretlenmiş gibi algılanıp sorunun geçersiz sayılma riski de var'' dedi.

26 Nisan 2010 Pazartesi

Bilinmeyen Terimler ve Anlamları

RC (Release Candidate)
Release candidate (RC) "sürüm adayı" yada "yayınlanma adayı" olarak kısaltılan bir bilgisayar terimidir.
Programcıların yazdıkları ilk yazılıma "alfa sürüm" adı verilir. Bu ilk aşamada ortaya çıkan yazılımdır. Daha sonra testleri geçen yazılım "beta sürüm" adını alır.
Beta testlerini geçen yazılımlar Release Candidate (RC) statüsüne geçerler. Bu yazılımın beta testlerinin tamamlandığını ve yayınlanmaya hazır olduğunu gösterir.
RC Release Candidate sürümünde yeni kod yada ek bir özellik eklenmez.Microsoft ürettiği yazılımları alfa, beta, Release candidate, release to manufacturing  (RTM) ve general availability (GA) olarak sınıflandırmaktadır.Microsoft windows işletim sistemlerinde Release Candidate aşamasından sonra "release to manufacturing - RTM" yani türkçesiyle "satışa hazır" duruma gelir. Bu aşamada Microsoft bazı özel müşterilerine denemeleri için yazılımın bir kopyasını gönderir.RTM yani release to manufacturing sürümünün hemen arkasından yazılım kutulanarak raflardaki yerini alır.

İntel Hyper-Threading Teknolojisi
Intel® Hyper-Threading teknolojisi (Intel® HT teknolojisi) üzerine inşa edilmiş Intel Core i3 işlemci, her birinde iki thread bulunan çift çekirdeğinden maksimum performans alır. 4 thread’e bölünen verilerle eş zamanlı olarak daha fazla uygulama çalıştıracak ve birçok işi daha hızlı yapacaksınız.2 işlemcinin kendine 2 yardımcı sanal işlemci açması gibi görülebilir.

İntel Turbo Boots Teknolojisi

Intel’in yeni nesil Core i5 ve Core i7 işlemci ailesinin hepsi, işlemci gücüne ihtiyaç olduğunda işlemci hızını biraz daha yukarı çekerek performansı arttırıyor. Üstelik bunu tamamen otomatik yapıyor; kullanıcı sadece çalışmasını yapıyor.

 

9 yaşında “hacker” olur mu?

Polis azılı bir hacker yakaladığını düşünüyordu, ama karşısındakini görünce gözlerine inanamadı…
     Birkaç hafta önce Virginia’da Fairfax County devlet okuluna bir hacker damgasını vurdu. En azından okul yetkilileri durumun bir hacker tarafından gerçekleştiğini düşünüyorlardı.
Öğretmenlerin velilerle bağlantıda olmasını, internetten okul ödevlerini ve okulla ilgili duyuruların velilere ulaştırılmasını sağlayan “Karatahta” sistemindeki öğretmenlerin şifreleri birisi tarafından değiştiriliyordu.
    Olayı araştıran polis, olayın izlerini bir öğrencinin evine kadar sürdü. Ancak bir hacker ile karşılaşmayı bekleyen yetkililer olayın aslında bambaşka olduğunun farkına vardı. Adı gizli tutulan ve sadece 9 yaşında olduğu belirtilen öğrenci basit bir şekilde, sistemde yönetici kimlliği olan bir öğretmenin masasından şifresini almıştı.
     Okul yönetimi olayın diğer bilgisayarlara sıçramadığını ve notlardadeğişiklik yapılmadığını belirtti. Bu sefer olayı ucuz atlatan yönetim, öğrenci hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunmayacaklarını açıkladı.

Bloggerde Menü Oluşturma , Menülere Link Verme

Menülere link vermek yada yeni bir menü oluşturmak için ;
1-Kumanda paneline gelip Gönderme' den Yeni sayfa açıyoruz.
2-İsmini verdikten sonra kayıt ediyoruz.
3-Yerleşim'den Html düzenleye geliyoruz.
2-Blogunuzda menü isimlerinden birtanesini şablonda aratın.

3-Bulduğunuz Menü isminin etkilediği satırı kopyalayıp nereye açmak istiyosanız o araya kopyalayınız..
4-Daha sonra ismini değiştiriniz..
5-Link vermek içinse;Açtığımız sayfanın linkini /p/.... ile başlayan yer ile beraber kopyalıyoruz.

6-Yeni oluşturduğumuz menüye ismini değiştirdikten sonra linki ;Kırmızı olan yer ile değiştiriyorz.
" expr:href='data:blog.homepageUrl + "p/portfolyo.html"'>Portfolyo "
(Ben sayfamın ismine portfolyo dedim.Kopyaladığım kodun İsim ve link düzenlemesini yaptım.)
7-Kaydet ve Bitti :)

25 Nisan 2010 Pazar

Türev Tanem

Türev tanem bir tanem,
Bir sigma işareti kadar kıvrak, bir Pi kadar sonsuzsun sevgilim.
Sana olan sevgim limitlerin sonsuzluğuna ulaşıyor,
Bir bakışın kalbimde tanımlanamayan derin etkiler bırakıyor.
Kalem gibi kaşların,trigonometri gibi karışık saçların,tebeşir kokusu gibi burnumda tütüyor.
Çarpanlara ayrılmayan denklemler gibi nazlanma.
Senden sms almak inan integral almaktan daha zor.
Bilinmeyenlerimiz farklı olsa bile polinomlar gibiyiz.
Eğer böyle devam ederse seni keşfedilmemiş dizi kuralları ile izleyeceğim.
Seninle bir daire olalım.
Merkezde ben,etrafımda eşit uzaklıklarda sen.
Nereye bakarsam seni göreyim.
Üzüntülerimiz teğet,sevinçlerimiz kiriş olsun.
Birbirimize o kadar yakın olalım ki,yarıçaplarımızın limiti sıfıra yakınsasın.
Şu anda y=ax+bx+c parabolünün iki ayrı kolu isekde birgün tepe noktasında buluşacağız.
Sana bir sinx eğrisi gibi sürekli “k” sabiti kadar bağlıyım.
Bizi hiçbir parantez ayıramaz…

3D gözlük yapımı

    Herkes merak ediyordur..Nedir nasıl yapılıyodur.İşte size 3 boyutlu gözlüğün nasıl yapıldığını anlatıyorum..

Gözlük resim kalıbı olan Acrobat Reader dosyasını yazıcıdan bastırın...
Her parçayı ayrı ayrı kesin. Bu parçaların göz kısımlarını çıkarın . Açılan boşluklar için sol göze mavi (bendeki gözlükte açık sarı-yeşil) renkli tonu, sağ göze de kırmızı tonu gelecek şekilde kalın jelatin yerleştirin. Bu jelatinleri kırtasiyelerden bulabilirsiniz .

Sayfanın altında ikinci gözlük sandığınız  parçaları jelatin yapıştırdığınız parçaların tam üstüne gelecek şekilde yapıştırın. Kulak tutacak sapları da karşılıklı yapıştırdıktan sonra ön kısma sabitleyin. Evet, 3D gözlüğünüz hazır! Herkese kolay gelsin..
Önce linkten dosyayı indirin:http://rapidshare.com/files/351812336/3d_gozluk.rar

24 Nisan 2010 Cumartesi

Google hack: Bu iddia çok ciddi!

Google'dan büyük kayıp...

Google'a yapılan hacker saldırıları ile ilgili öyle bir iddia var ki, sizi bile ilgilendiriyor...


The New York Times'ın haberine göre, geçen yıl Google'ın başını ağrıtan hacker'lar, şirketin küresel şifreleme sisteminin kaynak kodunu ele geçirdiler. Kimliği hala belirsizliğini koruyan hacker'lar, Google'ın arama moturu ve diğer programlarının çok önemli kaynaklarının bulunduğu şirketin yazılım deposuna girdikten sonra kodu çalmayı başardılar.
Bu kodun çalınmış olması, Google kullanıcılarının da şifrelerinin çalındığı anlamına gelmiyor. Ancak hacker'lar bu kod üzerinde çalışarak, güvenlik zaaflarını kullanıp daha sonra kullanıcıları da etkileyecek bir saldırıda bulunabilir.
Google, Ocak ayında kendileri de dahil olmak üzere birkaç büyük şirketin hack'lendiğini duyurmuştu. Hackerların hedefi de kaynak kodlarının bulunduğu depolardı.

Google buna nasıl izin verdi?

The New York Times'ın haberine göre, kod hırsızlığı Çin'deki bir Google çalışanına Windows Messenger üzerinden gönderilen bir mesajla başladı. Kötü niyetli bir sitenin linki bulunan mesaja tıklayınca, hacker'lar, Google çalışanın bilgisayarına erişim sağladılar.
 Habere göre, hacker'lar Google çalışanlarının günlük çalışmalarının bulunduğu bir dosyaya da eriştikten sonra, bütün yazılım geliştiricileri isimlerini ve bilgisayarlarını öğrendiler. Çin'deki çalışanın bilgisayarından da Google'ın merkezi California'daki yazılım  geliştiricilerin  bilgisayarlarına ulaştılar.
The New York Times, bundan sonraki işlemler için komplike tekniklerle kaynak kodunun çalınması diyor. McAfee ise Google'ın hacklenmesine çok büyük güvenlik zaaflarının neden olduğuna dair bir açıklama yaptı ve bu zaafları hack'lenen şirketlerin kullandığı konfigürasyon yönetim sistemi yazılımına(SCM) bağladı.
veteknoloji

Sisteminizdeki Wİndows kaç bit ?

İşletim Sisteminizin Kaç Bit Olduğunu Öğrenmek İçin :
1. Başlat'ı ve sonra Çalıştır'ı tıklatın.
2. Aç kutusuna winmsd.exe yazın ve Tamam'ı tıklatın.
3. Sağ bölmede, Öğe altında Sistem Türü'nü bulun. Değere bakın.
• Sistem Türü'ne karşılık gelen değer X86-based PC (X86 tabanlı bilgisayar) ise,
bilgisayarda Windows işletim sisteminin 32-bit bir sürümü çalışmaktadır.
• Sistem Türü'ne karşılık gelen değer Itanium–based system (Itanium tabanlı sistem) ise, bilgisayarda Windows işletim sisteminin 64-bit bir sürümü çalışmaktadır.

Film Sınıflandırma Artık Web'de de Uygulanıyor..

Film Sınıflandırma Artık Web'de de Uygulanıyor..
  İngiliz Film Sınıflandırma Kurulu(BBFC), ilk kez bu amaçla bir İSS ile işbirliği gerçekleştiriyor. Sisteme göre; ebeveynler, U, PG, 12, 15 ve ya 18 sınıfları içerisinden çocuklarına hitap edebilecek içerikleri seçebilecekler.

   Bir İngiliz internet servis sağlayıcısı(İSS), film endüstrisinin içerikleri sınıflandırmada kullandığı yöntemi web'e taşıyor.
İngiliz Film Sınıflandırma Kurulu(BBFC), ilk kez bu amaçla bir İSS ile işbirliği gerçekleştiriyor. Sisteme göre; ebeveynler, U, PG, 12, 15 ve ya 18 sınıfları içerisinden çocuklarına hitap edebilecek içerikleri seçebilecekler.

    İSS Tibboh, Netsweeper benzeri çözümler kullanarak web sitelerini sınıflandırıyor. Servis, şu an için 3G şebekelerinde değerlendiriliyor. Tibboh kullanıcıları, ailelerindeki bireyler için farklı profiller oluşturarak servisten yararlanabiliyorlar.

    Tibboh'un, kullandığı sisteme göre; Facebook, Twitter, Google ve Bing, "12" sınıfına denk düşüyor. Tibboh yetkilileri, arama motorlarında çocuklar için uygun olmayan içeriklerin görüntülenebilmesinin bu sınıflandırmada etkili olduğu açıklamasını getiriyorlar. Haber web siteleriyse, "U" yani her kes için "uygun" sınıflandırmasına denk düşüyor. 15 Gb'lık data limiti olan servisin aylık kullanım bedeli 19.99 sterlin.

Arkadaşlar almaya kararlaştırdığım Laptop.!

Hp Pavilion DV6-2160ET
Donanım
Ürün Adı                 dv6-2160et
Ürün Numarası        WG636EA
işlemci                     2,53 GHz Intel Core i5 İşlemci i5-540M
işlemci Önbelleği      Düzey 2 önbellek 3 MB
Bellek                     4 GB DDR3 (2 x 2048 MB)
Bellek Maks.          8 GB'a kadar DDR3 belleği destekler
Video Grafikleri      NVIDIA GeForce GT 230M
Görüntü Belleği       1 GB ayrılmış DDR3 ile 2815 MB'ye kadar toplam grafik belleği
Ekran                     (15,6 inç) Diyagonal Yüksek Çözünürlüklü LED HP BrightView Ekran (1366 x 768)
Sabit Disk              320 GB SATA Sabit Disk Sürücüsü, 7200 dev/dak
Multimedya            SATA optik sürücü: Çift Katman Destekli LightScribe SuperMulti DVD±RW
Ağ Kartı                 Tümleşik 10/100/1000 Gigabit Ethernet LAN
Kablosuz Bağl.       Bluetooth kablosuz ağ 802.11 b/g/n
Ses                        Altec Lansing hoparlörler - SRS Premium Sound
Klavye                   Tümleşik sayısal tuş takımına sahip tam boyutlu klavye
İşaretçi Açma/Kapatma düğmesi ve özel dikey Yukarı/Aşağı Kaydırma yüzeyine sahip
Dokunmatik Yüzey
PC Kartı Yuvaları 1 ExpressCard/54 Yuvası (ayrıca ExpressCard/34'ü de destekler);
Secure Digital kartlar, MultiMedia kartlar, Memory Stick, Memory Stick Pro veya xD Picture kartlar için 5'i 1 arada tümleşik Digital Media Reader
 
Harici Bağlantı Noktaları

* 4 USB 2.0 (4. eSATA bağlantı noktası ile paylaşımlı)
* 1 eSATA + USB konektörü
* 1 VGA bağlantı noktası
* 1 RJ45 ethernet konektörü
* genişletme bağlantı noktası
* 2 kulaklık çıkışı
* 1 mikrofon girişi
* 1 FireWire IEEE 1394 bağlantı noktası
* tüketici tipi kızılötesi
Boyutlar 25,8 cm (U) x 37,85 cm (G) x 3,4 cm (min. Y) / 4,2 cm (maks. Y)
Ağırlık 2,88 kg
Güç 90 W AC Güç Adaptörü
6 hücreli Lityum-İyon (Li-Ion) pil

Kutunun İçindekiler
Tümleşik Dijital Mikrofonlu HP Pavilion Webcam; VGA
HP Mobil Uzaktan Kumandası

Yazılım
Orijinal Windows 7 Home Premium 64-bit
Kurtarma bölümünün isteğe bağlı yeniden dağıtımı
Kurtarma CD/DVD'si oluşturma aracı
Symantec Norton Internet Security 2009 (60 günlük canlı güncelleştirme)
Dizüstü Bilgisayar Yardımı ve Desteği
HP MediaSmart Suite
HP ProtectSmart
Cyberlink DVD Suite
Windows Media center
Windows Live Uygulamaları
EasyBits Magic Desktop
Norton Online Backup (30 günlük deneme sürümü)
Microsoft Works ve Microsoft Office Home ve Student 2007 60 Günlük Deneme Sürümü
Microsoft Internet Explorer

21 Nisan 2010 Çarşamba

Mcse (Microsoft Certified Systems Engineer) Hakkında Herşey


Son zamanlarda sikca duymaya basladigimiz MCSE nedir? MCSE"nin açilimi Microsoft Certified Systems Engineer, yani Microsoft sertifikali sistem mühendisi diyebiliriz. Bu sertifika egitimi kurslar tarafindan veriliyor.
Peki bu egitimlerde neler ögrenebiliriz ve bu sertifika ne isimize yarar?

MCSE kurslarini, ileri düzey bilgisayar kursu olarak degerlendirmek yanlis olur. Daha çok, sistem alanina yönelmeye, server"lar bazinda çözümler üretmeye ve dahasi network konularinda egitim alacaksiniz. Eger bu alanlarda ilerlemeyi düsünüyorsaniz MCSE egitimleri ile ilgilenmenizi tavsiye ederim. Gelecekte yeni is alanlarinda bu sertifika ve almis oldugunuz egitim isinize yarayacaktir.

Hangi konularda daha iyi oldugunuzu, hangi konulara daha çok merakli oldugunuzu iyi tespit edin ve bu dogrultuda bir sertifika programina katilin. Bu seçimde kendi karakterinizi de göz önüne alin.

MCSE egitimini kesinlikle küçümsemeyin. Zaten egitim materyallerine göz atacak olursaniz çok kapsamli bir egitim oldugunu göreceksiniz. Tabi ki gerçekten istemeli ve çalismalisiniz.

Gittiginiz egitimden maksimum fayda saglamak için neler yapmaniz gerektigine deginmek istiyorum. Gittiginiz egitim kurumundan son noktasina kadar faydalanmaya çalisin. Ilave laboratuar saatleri isteyin. Kurs hocalarina sürekli sorular sorun. Hem kendinizi hem kurs hocalarini bilgi alisverisine zorlayin. Merakli, azimli ve istekli olun. Kurs arkadaslarinizdan da derslerin ciddiyetle takip edilmesini isteyin.

"Bilmek" baska, "Ögretmeyi bilmek" daha baskadir. Bu nedenle gittiginiz egitimlerdeki kurs hocalari, sizler için çok verimli olamayabilirler ama yinede sizler istekle çalisirsaniz basarili olabilirsiniz. Ve bir meslek olarak bu meslegi begeni ile yapabilirsiniz. MCSE egitimi alacagim kurs ve egitmeniyle ilgili arastirmam gerekenler nelerdir?

Bence kurslara yazilmadan önce bu tür kurslara gidenlere danisin. Orada gerçekten neler ögrenebileceginizi önceden bilin. Size ders verecek olan egitmenin CV" sini isteyin ve inceleyin, deneyimini sorusturun. Kurs yerine gidip egitim ve laboratuar ortamini inceleyin. Hatta deneme için bir derse katilip katilamayacaginizi sorun. O egitim kurumundan daha önce mezun olmus birinin mail adresini isteyin ve kurs hakkinda ona sorular sorun.

MCSE egitimi için gerekli olan Ingilizce düzeyi nedir?

Minimum orta düzey Ingilizce bilgisi yeterli. Okudugunuzu anlamak önemlidir. Daha çok teknik terimler ve bilgi islem dünyasi ile ilgili terimler olacak. Eger bunlara asina iseniz zaten isiniz kolay.. Kurs esnasinda da bu konuda gayret gösterin. Ayrica egitimden önce dokümanlara göz atin ve Ingilizce"nizin yeterli olup olmadigina kendiniz karar verin. Aslinda iyi düzeyde bir Ingilizce"ye sahip oldugunuzda egitimin ve sinavlarin çok zor olmadigini göreceksiniz. Daha önemlisi Internet denen bilgi okyanusu sizi bekliyor olacak.

Kurslar pahali; mutlaka bir kursa gitmem gerekir mi? Kendi kendime ögrenemez miyim?

IT sektöründe tecrübeniz fazla degilse, MCSE için kursa giderek hazirlanin. Tecrübeli olanlara da bu egitimleri tavsiye ediyorum. Çünkü is hayatinda daha çok kendi ugras sahanizla ilgili kisimlari ögreniyorsunuz. Ögrenmediginiz bazi kisimlar ve püf noktalari kalabiliyor. Tecrübeli olanlar, kursa gitmese bile bir arkadasindan egitim materyallerini alip baksin derim. Bu tür kurslara verdiginiz yüklü paralardan dolayi pisman olmamalisiniz. Çünkü çalisan ve kendini yetistiren, eninde sonunda karsiligini alacaktir. Ve bu kurslarda, kitaplardan elde edilemeyecek bilgi ve deneyimi ögrenecek, bir çevre edineceksiniz.

MCSE egitimi, sadece bilgisayar sektöründe çalisanlar için mi geçerli? Baska sektörden bu alana geçmek isteyenler basarili olamaz mi?

IT sektörü disindan bu egitimlere ilgi duyan insanlar yadirganiyor. Oysa insanlar meslek degistirebilirler. Baska meslekten IT sektörüne ilgi duyan insanlar olabilir. IT sektöründe tecrübeleri olmayabilir ama içlerinde öyle istek vardir ki is, "Tavsani geride birakan kaplumbaga" hikayesine dönebilir. Yeter ki azimli olsunlar, çalisarak, severek o isi yapsinlar diye düsünüyorum. Tabi bu türden azimli ve çok merakli insanlar da her zaman bulunmuyor.

Burada, kaplumbagadan geri kalan tavsan kimdir? Isi bilen; ancak kendini gelistirmek için çaba göstermeyen, "Ne yani ben simdi o isi yapsam, becersem, maasim mi artacak?" diyerek isteksiz davrananlar ve bildiklerini yeterli görerek hiçbir yeni bilgi edinmek için ugrasmayanlardir.

MCSE sertifikasi olanlar çok yüksek maaslarla mi çalisiyorlar?

Birakin maas konusunu, is bulabilme konusunda bile MCSE sertifikasinin bir önemi yoktur. Varsa da az vardir; görsel bir ögedir. Asil önemli olan: Tecrübe, çaliskanlik, arastirmayi çok sevme, çok sabirli olma.. Tabi bir de nasip diyelim.. Unutmayin: MCSE sertifikasi, IT kariyerinizdeki bir basamaktir. Ulasilacak son nokta degil. Hatta sertifika aldiktan sonra daha da çok çalismaniz gerekecektir.

"MCSE ol, su kadar maas var" diyenler daha çok kurslarina ögrenci bulmak isteyenlerdir. Çünkü direkt bir baglanti olmasina imkan yok. Ama bakin demin nasip dedim ya.. Çok bilgili oldugu halde is bulamayanlari da gördüm. Yeni MCSE oldugu halde bir sekilde bir yerlerde is bulup hizla mesleginde ilerleyenleri de gördüm..

Kriz ortamlarinda hangi meslekte olursa olsun is bulmanin kolay olmadigini ve firmalarin bazen güçlükle ayakta durdugunu bilin... Sadece akilli olmanin yetmedigini de bilin! Dogada en akilli hayvan tilki ve maymundur ama en cilizi da onlardir. Basarili olmanin çok sayida etkeni vardir.

MCSE egitimi ve sertifika sonrasi Türkiye kosullarinda is bulmak kolay mi? Kaynaklarda yazdigina göre Türkiye"de çok sistem mühendisi açigi varmis, dogru mu?

Firmalarin belli destek ve dagitimci düzeylerine yükselebilmesi, bazen ihalelere katilabilmesi için sertifikali eleman bulundurmalari gerekebiliyor. Dahasi isverenler, sadece alistigi rutin isleri hizlica yapan teknik eleman degil ayni zamanda "bilerek" yapan ve kendini gelistiren elemanlar ariyorlar. O yüzden is görüsmelerinde sertifikalar daha çok konusulur oldu ve pek çok insan, bu sertifikalar için ödedikleri parayi çoktan çikartacak isler bulabiliyorlar. Ama bu ne kadar kolay? Çok kolay degil elbette.. Çünkü aslinda açigi olan sey, MCSE sertifikali kisi degil, "bilen" sertifikali insanlardir. Açigi olan sey, o açigi "gerçekten karsilayacak" insanlardir.

Aslinda bu sertifikaya yönelis sadece is bulmak için degil, uzmanlasmak ve bunu belgelemek için olmalidir.. Sertifikadan önce, saglam bir egitim almayi düsünün.

Su yanlisa da düsmeyelim: MCSE kurslari bir meslek edindirme kursu degildir. Bu egitime is garantisi gibi bakmak, temel olarak yanlistir. Size üzerine bina yapabileceginiz bir temel verilir, ama binayi yapip yapmamak size kalmistir.

Kurs reklamlarinda geçen "Almanya, çok sayida sertifikali eleman ariyor" gibi ibareler dogru mu? MCSE olduktan sonra yurtdisinda da çok iyi imkanlar var mi?

Reklamlar biraz abartili olsa da yurtdisinda daha iyi imkanlar oldugu söylenebilir. En azindan sertifikanin ve uzmanlasmanin önemi, orada daha iyi anlasilmis durumda. Yeterli deneyiminiz ve yabanci diliniz varsa bu sertifikalar, yurtdisina açilabilmenizi saglayabilir. Ancak yurtdisinda da baska zorluklar var tabi ki. Orada da kriz olabiliyor. Bu konuda yurtdisinda yasayan kimselerle irtibat kurmaya çalisin.

Not: MCSE egitimi veren bazi kurumlar, reklamlarinda abartiya girebiliyorlar. Unutmayin, sonuçta onlar da ticari faaliyet gösteren kar amaçli birer firmadir.

MCSE egitimi uzun süreli mi olmali yoksa kisa süreli ve yogunlastirilmis egitim seklinde olanlarini mi tercih edelim?

Bence kisa sureli egitimlerden kaçinin. Kisa surede ögrenilen, kisa sürede unutulur. Çünkü çok deneme-yanilma, alistirma yapmaniz gerekiyor. Bu kadar kisa sureli egitimlerde çok deneme yapamayacaksiniz. Egitmen bir seyler gösterecek ve bu hep "dogru"su olacak! Halbuki çogu zaman, bir seyleri yanlis yapip, isler ters gittikten sonra daha iyi ögreniyoruz. Ayrica egitim alirken bir yandan baska kaynaklar karistirmaniz gerek. Bunun için de zamana ihtiyaciniz olacak.

"Çok kisa surede ve yogunlastirilmis olarak verilen egitimlere kimler katilmali?" diye sorarsaniz söyle derim: Zaten bu isi bilen, sektörde uzun suredir çalismakta olan ama sertifikasyon isini de bir an önce halletmek ve eksik kalan son teorik bilgilerini tamamlamak isteyenler katilmali.

"Diploma out, sertifika in" gibi söylemler var. Üniversite okumak yerine lise sonrasi MCSE egitimini mi tercih etmeliyim?

Bir kere bunlar tamamen farkli seyler.. O yüzden karsilastirma yapmayin derim. Imkaniniz varsa elbette ki bir üniversite bitirin. Diplomanizin her zaman is hayatinizda etkisi olacaktir. MCSE egitimine yaz tatilinde bile katilabilir ve sertifika alabilirsiniz.

Sertifika aldiktan sonra bir yerde staj yapmak faydali midir?

Eger sadece angarya isler olan degil de mutlaka bir seyleri ögrenebileceginiz yerlerse kesinlikle tavsiye ederim. Isverenler sizi kullanirlar ama siz de kendinizi gelistirmis olursunuz. Kendinizi her açidan kabul ettirmeye, kiymetli bir eleman olmaya çalisin.

Sunu unutmayin: Özel sektör, "çirak yetistirmeye" pek merakli degildir. O yüzden hiçbir sey bilmeden staj yapmaya çalismak da mümkün gözükmüyor. Eger gittiginiz MCSE egitiminin ve sertifikasinin hakkini verdiyseniz staj konusunda eliniz bos dönmezsiniz.

MCSE egitimi için en uygun zaman nedir?

Bu egitim, kariyeriniz için bir yatirimdir; ne zaman isterseniz o zaman yaparsiniz. Eger imkaniniz varsa kriz ortamlarinda egitim almaktan çekinmeyin çünkü fiyatlar çok düsüyor. Biraz abarti olacak ama issiz kalirsaniz ve eger imkaniniz, maddi birikiminiz varsa yine bu türden egitimler alin derim. Çalisirken bu kadar bos vaktiniz olmayacaktir.

MCSE sertifikasi aldiktan sonra, hayal kirikligi yasayanlar var mi? Neden?

Evet maalesef bu türden olaylar olabiliyor. Bu tür egitimlere baslayanlar, sadece "hemen is bulma" ve "yüksek maasla çalisma" gibi bir hayalle basladiklarinda, bu tür hayal kirikliklari oluyor. Hatta bu hayal kirikliginin sonucunda, egitim aldigi kursa düsmanlik gösterme, egitimini aldigi ürün yerine baska ürünlere inadina yönelme veya aldigi sertifikayi yirtmak isteme gibi tepkiler olabiliyor.

IT forumlarina baktigimda, "sertifikalar hiç bir ise yaramiyor" diyenleri de gördüm. Bu sertifikanin ve egitimin, "kendilerine yeni isler ve ufuklar kazandirdigini" söyleyenleri de gördüm. Hangisi dogru? Her ikisi de kendi sahiplerinin bakis açisina göre dogru! Birinci görüs sahibi, sertifika alir almaz kendisini havada kapacaklarini umut etmis, böyle olmayinca da ise yaramiyor demis. Ikinci görüs sahibi ise sertifikayi sadece ilk basamak kabul etmis, kendini sürekli ögrenci olarak hissetmis, sürekli bir ögrenme gayretinin içinde olmus, alt basamaklardan baslayarak yavasça ilerlemis ve sonunda oldukça yol kat ettigini görmüstür.

Internet"te gördügüm "Dump" denilen sorularla çalismak faydali mi?

Isi iyi bilen birisi, Dump türünden sorulara bakmazsa sinavlari zorlukla geçer. Çünkü sinavlarda çikan sorular farkli ve ögrendiginiz seylerle çok benzer olmayabiliyor. Veya yasayamayacaginiz, sizin için geçerli olmayan büyüklükte senaryolar içerebiliyor. Üstelik sinavin oldukça yüksek bir ücreti olmasi yüzünden insanlar, sinavlari riske atmak istemiyor.

Gelelim madalyonun diger yüzüne.. Sadece Dump"lari ezberleyerek sertifika alanlar, yani hiç tecrübe edinmemis veya en azindan güzel bir MCSE egitimi alip çokça pratik yapmamis olanlar gerçekten piyasada komik duruma düsebilirler.

Dogrusu, bu türden sorulara baksaniz bile, cevaplarin nedenlerini arastirin. Bu amaçla bakarsaniz çok ögretici olduklarini da göreceksiniz.

Özetle: Tek kaynak dump olmamali. Sadece ögrendigi bilgileri takviye için kullanilmali. Bazi sorular gerçekten pratik hayatta da insana yarayacak çok seyler ögretiyor.

Paper MCSE nedir? Bunlar, bu sertifikanin degerini düsürüyorlar mi?

Sadece soru ezberleyerek sinavlari geçenlere ve sertifika alanlara verilen isim.. Hedef sadece sertifika almak oldugunda bu kavram ortaya çikiyor. Evet bu tür kisiler, sertifikalarin degerini düsürüyorlar. Oysa tecrübe ve bilginizle kendinizi ispatlamadikça bu tür Paper MCSE sertifikalari ise yarar bir araç olarak gözükmüyor.

Ancak bu tür olaylar, size egitimi ve sertifikayi çok kolay alinan ve degersiz bir kavram gibi göstermesin. Çünkü aslinda, hem egitim alan hem de egitimin sonunda sinavlarin tümünü vererek MCSE olanlarin orani oldukça düsük...

MCSE sertifikasi, asil olarak bilginizi belgelendirmektir. Ancak unutmayin: Is hayatinda bilginiz sürekli olarak sinanacaktir.

Mail gruplarinin bu egitime faydasi var mi? MCSE ile ilgili Türkçe mail gruplari var mi?

MCSE ile ilgili mail gruplari, benzer egitimlerden geçmis kisilerin birbirlerine danisabilecekleri, birlikte çözümler ürettikleri haberlesme ortamlaridir. Katilmanizi tavsiye ederim. Ingilizce yazismak isterseniz yurtdisinda yüzlerce MCSE mail grubu var.

Kurslarda her sey ögretiliyor mu? Is hayatinda her sorunu çözebilecek miyim? Sistem yöneticisi olmak daha çok server kurmak midir?

Tabi ki kurslarda her sey ögretilmiyor. Teorik bilgi, temeldir. Çabalamali ve olaylari yorumlamalisiniz. Pratikte siz kendinizi yetistireceksiniz. Tam karsilamasa bile söyle bir benzetme yapalim: Araba kullanmayi çok iyi biliyorsunuz ama ehliyetiniz yok. O zaman ehliyet alin.. Ehliyetiniz var ama araba kullanmayi pek bilmiyorsunuz. O zaman çok pratik yapin.. Is hayatinizda göreceksiniz ki bazi ögrendiginiz seyler, size sertifikadan daha degerli gelecektir.

MCSE"ler genel olarak, sistem planlamasi, ag yönetimi, destek ve benzeri pozisyonlarda görev aliyorlar. Ve sistem yöneticisi olmak, sadece server kurmak degildir elbette. O isin en kolay yönüdür. Asil olan, çalistiginiz firmadaki tüm sistemlerin, ortaya çikan ihtiyaçlara göre sekillendirilmesi, projeler üretilmesi, sistemin daha verimli hale getirilmesi, çikan sorunlara çabuk çözümler üretilmesidir. Ve bunlarla ilgili olarak sürekli arastirma yapilmasidir. Arastirma yapmak deyince aklima geldi. Karsiniza çikan bir sorunda hemen kurs hocanizi veya daha tecrübeli birini mi arayacaksiniz? Hayir. O sorunla karsilasan sadece siz degilsiniz. Sorunun göstergelerini takip edin. Ve çözümünü Internet"ten bulun. Bu asama çok önemli: Hangi anahtar kelimeleri, ne sekilde kullanarak arama yapacaginizi ögrenirseniz, çok hizli bir sekilde çözüme ulasirsiniz.

Eğitimle sertifika ayni sey midir? Bir MCSE eğitim kursuna katıldığımızda kursun sonunda MCSE sertifikası mi verilecek?

Hayir ayni sey degil tabi ki. Eğitimi alıp almamak size kalmistir. Eğitim alsanız bile sertifika için belli sayida zorunlu ve seçmeli sinavlara girmeniz ve basarili olmanız gerekiyor. Bu konuda MCSE egitimi veren firmalara danisin, detayli bilgi vereceklerdir

18 Nisan 2010 Pazar

Sınavsız Geçiş Hakkında..

Teknik eğitim fakülteleri kapatılıyor,MYO sınavsız geçiş kaldırılıyor


     Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "Meslek Yüksek Okullarına (MYO) sınavsız girişin kaldırılmasına" karar verdi.
   Mesleki ve teknik yükseköğretimin yeniden düzenlenmesi ve "Farabi Değişim Programı" ile ilgili alınan kararların açıklanması için YÖK’te basın toplantısı düzenlendi.
   Mesleki ve teknik yükseköğretimin yeniden düzenlenmesine ilişkin YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay bir sunum yaptı. Günay’ın verdiği bilgiye göre, dört yıllık lisans eğitimi veren "Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi", "Mesleki Eğitim Fakültesi", "Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi", "Teknik Eğitim Fakültesi", "Ticaret veTurizm Eğitim Fakültesi" kapatılacak. Kapatılan fakültelerin bulunduğu üniversite bünyesinde, alanlarında meslek elemanı yetiştirmek ve aynı zamanda kapatılan fakültelerin işlevini yerine getirmek üzere 3 tip yeni fakülte kurulacak.
   Bünyesinde teknik eğitim fakültesi (TEF) veya mesleki ve teknik eğitim fakültesi (MTEF) bulunan üniversitelerin bu fakültelerinin kapatılıp yerine "Teknoloji Fakültesi"; mesleki eğitim fakültesi (MEF) bulunan üniversitelerin bu fakültesinin kapatılıp yerine "Sanat ve Tasarım Fakültesi", bünyesinde ticaret ve turizm eğitimi fakültesi (TTEF) bulunan üniversitelerin bu fakültelerinin kapatılarak yerine "Turizm Fakültesi" kurulmasına, "Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi" bulunan üniversitenin bu fakültesinin kapatılmasına karar verildi.

ÖĞRETMEN İHTİYACI

   Yeni kurulacak fakülteler, kapatılan fakültelerin eşiti olan fakülteler olmayacak. Bu fakülteler, uygulama bilgi ve beceri niteliği yüksek elemanlar yetiştirecek. Mesleki ve teknik ortaöğretimin öğretmen ihtiyacı, kurulacak fakültelerin veya diğer fakültelerin mezunlarından 1 yıl (2 yarıyıl) pedagoji eğitimi görerek pedagoji sertifikası alanlar tarafından karşılanacak.
   Mühendislik fakültesi mezunları mesleki ve teknik ortaöğretime öğretmen olmak istedikleri takdirde, ilgili mühendislik teknolojisi programının uygulama farkını tamamlamak (veya alanında belirli bir süre uygulama deneyimi kazanmak) ve pedagoji eğitimi almak koşuluyla öğretmen olabilecek.
   Kapatılan fakültelerin öğrencileri, bulundukları fakültenin giriş şartlarına tabi olacaklar. Giriş şartları çerçevesinde eğitimlerini tamamlayacaklar. Bu fakültelerin öğretim elemanlarının, yeni kurulan fakülteler ile üniversite bünyesindeki diğer fakültelerin uygun birimlerine kadroları ile birlikte aktarılacak.
   Yeni kurulacak fakültelerin eğitimleri fakültede yapılan "okul eğitimi" ile iş yerinde yapılan "iş yeri eğitimi"nden oluşacak. Öğrenciler fakültede 7 yarıyıl okul eğitimi ile 1 yarıyıl ve yaz tatili döneminde 72 iş günü eğitimi alacak.


   Türkiye’de ilk olarak kurulacak "Teknoloji Fakülte"leri için bu tür fakültelerin bulunduğu ülkelerde öğretim elemanları yetiştirilecek

MYO’LAR 6 YARIYIL OLACAK

   Mesleki ve teknik eğitimin planlanması ve koordinasyonu amacıyla YÖK bünyesinde "Mesleki ve Teknik Eğitim Koordinasyon Merkezi" kurulacak. Bölüm ve programları uluslararası eğitim alanı ve meslek sınıflandırmalarına göre yeniden adlandırılarak düzenlenecek.
 
   Meslek yüksek okullarında (MYO) yılda 2 yarıyıl olan mevcut eğitim-öğretim, yılda 3 yarıyıl olmak üzere toplam 6 yarıyıl olarak düzenlenecek. Toplam 6 yarıyılın 3 yarıyılı "okul eğitimi" ve diğer 3 yarıyılı "işyeri eğitimi" şeklinde düzenlenecek.


   Eğitim-öğretimin yarısı okul diğer yarısı da iş yeri eğitimi olmak koşuluyla, bir yılda 3 yarıyıllık eğitime ne zaman geçileceği ve okul eğitimi ile iş yeri eğitiminin hangi düzende yapılacağı, MYO’nun bulunduğu bölgenin iş yeri eğitim imkanları, iklim şartları ve diğer eğitim imkanları göz önüne alınarak MYO ve bağlı bulunduğu üniversitenin önerisi ve YÖK’ün kararıyla belirlenecek. MYO’lar, 2011 yılının sonuna kadar tüm programlarında, iş yeri eğitiminin ilgili sektör kuruluşlarında yapılmasına öncelik vermek kaydıyla bu yeni sisteme geçmiş olmaları gerekecek.

"ÖĞRENCİLER SİGORTALANACAK"

   MYO öğrencilerine iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yapılacak. İş yeri eğitimi esnasında asgari ücretin 1/3’ü oranında ücret ödenecek. Sigorta kamu kaynaklarından, öğrenciye ödenecek ücret ise iş yeri eğitiminin yapıldığı kuruluş tarafından karşılanacak.
  MYO’ların işgücü piyasası ile ilişkilerini güçlendirmek ve sürdürülür kılmak amacıyla, her üniversite bünyesinde MYO’lara yönelik bir "Danışma Kurulu" ile MYO bünyesinde her bir program için bir "Danışma Komitesi" oluşturulacak.

  Eğitimde, kaliteyi arttırmak amacıyla, başarıyı ve niteliği teşvik eden filtreler konulmasına bu nedenle, MYO’larına sınavsız girişin kaldırılmasına karar verildi. MYO’larda mevcut kontenjan imkanını değerlendirmek üzere, belli bir geçiş süreci boyunca, MYO’lara girişte meslek liseleri için giriş taban puanına esneklik getirilecek.
   Bu okulların programlarının müfredatları sektör taleplerini göz önüne alınarak düzenlenecek. MYO’lardan lisans programlarına dikey geçiş yoluyla, dikey geçiş sınavlarında başarılı olmak koşuluyla, lisans programı giriş kontenjanının yüzde 10’u kadar öğrenci kabul edilecek. Hangi lisans programına hangi MYO programından dikey geçiş yoluyla öğrenci kabul edileceği YÖK tarafından belirlenecek.

SINAVSIZ GEÇİŞ
  
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Günay, "sınavsız geçiş kaldırılması" ile ilgili bir soru üzerine, "sınavsız geçiş kaldırılacak, bir sınav mutlaka yapılacak ama bunun tarzını, taban puanını düşünüyoruz" dedi. Günay, bir başka soru üzerine, teknik eğitim fakültelerinde öğrenci olanların fakülteye girdikleri şartlarda, unvanda mezun olacaklarını belirterek, "Fakat bunlar yeni kurulacak fakültelerin diplomalarına sahip olmak istedikleri takdirde nasıl bir eğitim alacakları yeni bir yönetmelik hazırlanacak" yanıtını verdi.

FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI"
  
   Yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini öngören "Farabi Değişim Programı" ile ilgili sunum ise YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Berrak Kurtuluş tarafından yapıldı.

    Buna göre program, devlet, vakıf üniversitelerini, yüksek teknoloji enstitülerini, vakıf meslek yüksekokullarını, askeri yükseköğretim kurumlarını, polis teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumlarını kapsayacak.

   Uygulama takviminin daha sonra belirleneceği programda, öğrencilere ek burs, öğretim üyelerine ise özel ek ders ücreti sağlanacak. Öğrenci değişiminden bütün öğrenciler yararlanabilecek. Öğrencilere en az 1, en çok 2 dönem öğrenim hakkı verilecek. Öğretim üyesi hareketliliğine de tüm öğretim üyeleri katılabilecek. Öğretim üyelerine 1 ya da 2 dönem ders verme imkanı verilirken, öğretim üyelerine 10 katına kadar ek ders ücreti ödenecek.

2009 JANDARMA OKULLAR KOMUTANLIĞI JANDARMA ASTSUBAY TEMEL KURSU GİRİŞ SINAVI SORU KİTAPÇIĞI VE YANITLARI

Avatar Film Müzikleri


Şarkı listesi:
1.You Don't Dream in Cryo...
2.Jake Enters His Avatar World
3.Pure Spirits of the Forest
4.The Bioluminescence of the Night
5.Becoming One of The People Becoming One with Neytiri
6.Climbing Up Iknimaya the Path to Heaven
7.Jake's First Flight
8.Scorced Earth
9.Quaritch
10.The Destruction of Hometree
11.Shutting Down Grace's Lab
12. Gathering All the Na'vi Clans for Battle
13.War
14.I See You (Theme from Avatar)
İndirmek için Tıklayınız..!

16 Nisan 2010 Cuma

PMYO 2010 Gerekli Bilgilendirme

Ön Başvuru Koşulları ;
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2010 yılı içinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı puan türlerinin herhangi birinden (YGS-1,YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 ) en az (300.000) puan almış olmak,
Emniyet Teşkilatı Personeli Şehit ve Vazife Malulü olanların eş ve çocuklarından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2010 yılı içinde yapılan üniversiteye giriş sınavından, YGS-1,YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 ) en az (140.000) puan almış olmak,
 
Polis Meslek Yüksek Okullkarına Ön başvuruda bulunmak isteyen adaylar http://pmyo.egm.gov.tr/ adresinden 18 Mayıs 2010 tarihine kadar ön başvurularını yapabileceklerdir.


POLİS MESLEK YÜKSEK OKULU SINAVI BAŞVURUSUNU ŞAHSEN ONAYLATMA VE EVRAK TESLİMİ
İnternetten ön başvuru yapan ve 2010 YGS'den yeterli müracaat puanını alan adayların 10-18 Mayıs 2010 tarihleri arasında (16 Mayıs Pazar günü hariç) aşağıda bulunan Başvuru Merkezlerine şahsen başvuruda bulunmaları gerekmektedir. İnternet üzerinden ön başvuruda bulunan ancak Polis Akademisi Başkanlığı tarafından belirlenen şartları taşımayan veya 10-18 Mayıs 2010 tarihleri arasından başvuru merkezlerine şahsen başvuruda ve evrak teslimi için gelmeyen adayların ön başvuruları kesinlikle kabul edilmeyecektir.( İnternet üzerinden ön başvuru kesin müracaat sayılmaz. Ön başvuruları sınav merkezlerince onaylanmayan adayların önbaşvurularının hukuki geçerliliği yoktur.)

MÜLAKAT SINAV TARİHLERİ : 23 Mayıs - 04 Haziran 2010 ( Cumartesi ve Pazar günü hariç )

BAŞVURU ESNASINDA ADAYLARDAN İSTENECEK BELGELER


1.Başvuru dosyası,(Başvuru ücretinin yatırıldığına dair Banka Dekontu'nun ibrazı halinde Başvuru Merkezlerince verilecektir.)
2.Başvuru dilekçesi,(Başvuru dosyasının içerisinde mevcuttur.)
3.Başvuru ücretinin yatırıldığına dair Banka Dekontu
4.Adaylar başvuru esnasında Nüfus Cüzdanı ibraz etmek zorundadırlar,(Nüfus Cüzdanı, Nüfus Müdürlüklerince yenilenmiş T.C. Kimlik Numaralı olacaktır. Adayların kendilerinin yazmış oldukları T.C. Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanları kabul edilmeyecektir.)
5.Lise Diploması veya Mezuniyet Çıkış Belgesinin aslı ile birlikte fotokopisi veya tasdikli örneği Lise 4. Sınıfta öğrenim gören öğrenciler okudukları Okul Müdürlüklerinden Başvuru Dilekçesi'indeki Öğrenim Bilgileri bölümünü onaylatacaktır.(Yüksek Okul mezunu veya Yüksek Okulda öğrenim görenler Lise Diplomalarını temin edememeleri halinde, Yüksekokul Müdürlüklerinden Lise Diplomalarının tasdikli süreti istenilecektir. Ancak, bu adaylar yazılı sınavında başarılı olmaları halinde PMYO'ya kayıt esnasında Lise Diplomalarının aslını teslim etmek zorundadırlar.) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ortaöğretim kurumlarınca Türkçe olarak tanzim edilen diploma ve diğer öğrenim belgeleri kabul edilerek herhangi bir denklik belgesi istenilmeyecektir.
6.Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan personelin Kılık Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5. ve 10. maddelerinde belirtilen husulara uygun son 1 yıl içerisinde çekilmiş 4 adet vesikalık fotograf, (Fotografların arkasına T.C. Kimlik No , Ad ve Soyad yazılacak ve zarf içerisinde teslim edilecektir.)
7.Adli Sicil kaydı bulunan adaylar ilgili mahkeme kararını,
8.Yaş tashihi yaptıran adaylar yaş tashihi ile ilgili mahkeme kararını ibraz edeceklerdir,
9.Askerlik hizmetini yapmış adaylardan, başvuru esnasında "Askerlik Terhis Belgesi",
10.Askerlik hizmetini yapmamış iki yıllık Yüksekokul veya dört yıllık Fakülte mezunu adayların 1111 sayılı Akerlik Kanunu gereğince askerlik tecil işlemleri yapılamacağından, bu durumdaki adayların başvuruları ancak 2012 yılı Temmuz ayı sonuna kadar Tecil Belgesi getirmeleri halinde kabul edilecektir. Tecil Belgesi getirmeyen ve başvuru esanasında Yüksekokul veya Fakülte mezunu olduğunu beyan etmeyen adayların daha sonra yazılı sınavında başarılı olmaları halinde geçici kayıtları yapılmayacak, yapılmış olsa dahi PMYO'dan ilişikleri kesilecektir. Sınavlarda başarılı olan Askerlik Hizmetini yapmamış 1987-1988 doğumlu erkek adaylardan PMYO'ya kayıt esnasında bağlı bulunduğu Askerlik Şubesinden "Polis Meslek Yüksekokulu'na kayıt olamsında Askerlik Yönünden sakınca yoktur."ibareli belge veya tecil belgesi,
11.Evli ise Evlenme Cüzdanı aslı ve fotokopisi veya noterden tasdikli örneği,
Kaynak :

Kapak Güzeli (Miss March) 2009 TR DUBLAJ Dvdrip Tek Link Hotfile

Eugene Pratt, sevgilisiyle balo günü tam birlikte olacakken düşmesi sonucu 4 yıl komada kalır. Uyandığında lise aşkının Playboy kapak kızı olduğunu öğrenir. O ve arkadaşı Tucker Cleigh Playboy Malikanesi’ne, Eugene’nin hayallerinin kızına ulaşma yolunda türlü serüvenler atlatırlar.


Tek linki indirmek İçin Tıklayınız..! (Hotfile)

15 Nisan 2010 Perşembe

Avatar | TR | DVDRip XviD | 2009 | Türkçe Düblaj | Orjinal

Yapım: 2009 ~ ABD

Tür: 3 Boyutlu , Aksiyon , Bilim Kurgu , Fantastik , Gizem , Macera
Oyuncular: Michelle Rodriguez , Giovanni Ribisi , Sam Worthington , Zoe Saldana , Sigourney Weaver
Seslendirenler: Volkan Severcan , Umut Tabak , Mazlum Kiper , Gülen Karaman , Didem Atlıhan
Yönetmen: James Cameron
Senaryo: James Cameron
Yapımcı: James Cameron , Colin Wilson , Josh Mclaglen , Jon Landau
Görüntü Yönetmeni: Mauro Fiore
Görüntü Yönetmeni: James Horner
Dağıtım: Tiglon
Filmin Websitesi: http://www.avatarmovie.com/
Süre: 2 saat 46 dk
Gösterim Tarihi: 18 Aralık 2009 (Türkiye)

Konusu
Yakın gelecekte Pandora adında yeni keşfedilmiş bir gezegen vardır. Bu gezegende dünyada çok az rastlanan ancak çok değerli olan bir elementten bol miktarda bulunmaktadır. Ancak asıl sorun, bu gezegenin sahipleri ve doğası gereği madenciliğe izin verecek türden olmamasıdır. En büyük tehdit, 3 metrelik ırklarına Na'vi adı verilen yaratıklardır.
       Bilimadamları, kendi Na'vi görünümlü yaratıklarını yapacak bir yol bulurlar (Na'vi ve insan DNA melezi). İnsanlar ve bilimadamları boş Na'vi bedenlerini kullanarak Pandora'ya gitmek ve Na'viler'e savaşmadan yaklaşmak istemektedirler.
     Weaver, Avatar projesinin liderini oynamaktadır ve amacı Na'vi'ler ile barışçıl yollardan temas kurmaktır. Worthington ise felçli, ancak hala savaşçı bir kalbi olan gaziyi oynamaktadır. Bu nedenle bu proje onun kullanamadığı vücuduna kavuşması için mükemmel bir ortam yaratmaktadır.

Linkler:
RapidShare

Uploaded.to

2010 ÖSYM Soru ve Cevapları

2010
YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (2010-YGS)
SORU KİTAPÇIKLARI VE CEVAPLARI

 Türkçe Testi

Sosyal Bilimler Testi 

Temel Matematik Testi 

Fen Bilimleri Testi  

14 Nisan 2010 Çarşamba

Ms Dos Komutları

compmgmt.msc Bilgisayar yönetimini açar.
clipbrd.exe Pano işlemcisini açar.
cleanmgr.exe Disk temizleyiciyi açar.
ciadv.msc Dizin yöneticisini açar.
charmap.exe Karakterleri ayarlamanızı sağlar.
calc.exe Hesap makinesini açar.
diskmgmt.msc Disk yönetimini açar.
devmgmt.msc Aygıt yöneticisini açar.
dfrg.msc Disk birleştiriciyi açar.
eudcedit.exe Karakter imal edebilirsiniz.
appwiz.cpl Program ekle kaldırı açar.
access.cpl Erişebilirlik seçeneklerini açar.
accwiz.exe Erişebilirlik sihirbazını açar.
desk.cpl Görüntü özelliklerini açar.
eventvwr.exe Olay görüntüleyicisini açar.
freecell.exe İskambil oyununu açar.
fsmgmt.msc Paylaşılan klasörler menüsünü açar.
hdwwiz.cpl Donanım ekleme sihirbazını açar.
iexpress.exe Setup programını açar.
inetcpl.cpl İnternet özelliklerini açar.
intl.cpl Bölge ve dil ayarlarını açar.
joy.cpl Oyun kontrollerini açar.
magnify.exe Büyüteçi açar.
main.cpl Fare özelliklerini açar.
mmsys.cpl Ses ayarlarını açar.
mspaint.exe Paint programını açar.
narrator.exe İngilizce ekran okuyucusunu açar.
ntbackup.exe Yedekleme sihirbazını açar.
nusrmgr.cpl Kullanıcı hesaplarını açar.
osk.exe Ekran klavyesi açar.
telnet.exe Telnet'i açar.
spider.exe Kağıt oyunu açar.
gpedit.msc Grup poliçesi açar.
msconfig.exe Sistem ayarlarını açar.
verifier.exe Sürücü monitörünü açar.
drwtsn32.exe Sorun tanıma aracını açar.
dxdiag.exe DirectX sürümünüzü öğrenmenizi sağlar.
mobsync.exe Senkronizasyon sağlar.
mplay32.exe Media Player'ın çok basit bir halini açar.
odbcad32.exe Database işleme sağlar.
packager.exe Obje paketleyiciyi açar.
perfmon.exe Sistem monitörünü açar.
progman.exe Masaüstü yöneticisini açar.
rasphone.exe Erişim defterini açar.
shrpubw.exe Network paylaşımı bilgisini açar.
sigverif.exe İmza denetleyicisini açar.
sysedit.exe Sistem yöneticisini açar.
syskey.exe Şifre databaseini açar.
sndrec32.exe Ses kaydedicisini açar.
timedate.cpl Tarih ayarlama penceresini açar.
tourstart.exe Windows XP turu başlatır.
winchat.exe Windows içinde bulunan chat programını açar.
winmine.exe Mayın Tarlası oyununu açar.
write.exe WordPad'i açar.
wupdmgr.exe Windows güncelleştirme penceresini açar.
explorer.exe Windows Gezgini'ni açar.
powercfg.cpl Güç seçeneklerini açar.
rasphone.exe Ağ bağlantılarını açar.
regedt32.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi'ni açar.
regedit.exe Windows Kayıt Düzenleyicisi'ni açar.
sndvol32.exe Ses ayarlarını yapmanızı sağlar.
notepad.exe Not defterini açar.
taskmgr.exe Görev yöneticisini aç

Window için İpuçları..

Windows'un atardamarları , İşte İpuçları:
1. Windows Uyumlu Klavyeler Için

WIN+R :Çalistir diyalog kutusunu açar
WIN+M :Açik bütün pencereleri simge haline getirir
WIN+F1 :Yardim'i çalistirir
WIN+E :Windows Gezgini'ni açar
WIN+F :Dosya/Klasör Bul diyalog kutusunu açar
WIN+TAB :Görev çubugundaki programlar arasinda geçis yapar
WIN+BREAK:Sistem Özellikleri panelini açar

2. Menülerinize Hiz Kazandirin
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\desktop'ta sagda MenuShowDelay'i 0 ile 10 arasi bir sayiyle degistirin.

3. Animasyonlara Ölüm
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\desktop\WindowMetrics'de sagda MinAnimate'i 0 yapin.

4. Hizli Denetim Masasi
C:\WINDOWS\StartMenu'de Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} isimli klasör yaratin. Baslat Menüsü'nde Denetim Masasi'ni göreceksiniz.

5. Yazicilara Hizli Erişim
C:\WINDOWS\StartMenu'de Printers.{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D} isimli klasör yaratin. Baslat Menüsü'nde yazicilari göreceksiniz.

6. Acilis Logosunu Yok Etmek
MSDOS.SYS dosyasinda [options] altinda logo=0 olsun.

7. Hatali Acilislarda ScanDisk Calismasin
MSDOS.SYS dosyasinda [options] altinda AutoScan=0 'i yaratin.

8. Yazi Tiplerini Türkçelestirin
X isimli yazi tipini Türkcelestirmek icin WIN.INI'de [FontSubstitutes]'de
X,162=X,162
X,0=X,162 yazin.

9. Plus'daki Gibi Yüksek Renkli Simgeler
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\desktop\WindowMetrics'de sagda ShellIconBPP'yi 16 yapin.

10. Belgeler Menüsü Çöpe
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\UserShellFolders'da sagda Yeni-->Dize Degeri yaratin, adini Recent yapin, bos tirnaklar arasina C:\RECYCLED yazin.

11. Daha Hizli Bilgisayar
Denetim Masasi-->Sistem-->Basarim-->Dosya Sistemi-->Bu makinenin rolü:Ag Sunucusu olsun, ayrica HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\FSTemplates\Server'da sagda NameCache'nin a9 0a 00 00 , PathCache'nin 40 00 00 00 oldugunu kontrol edin.

12. Cache Bellegi Arttirin
SYSTEM.INI'de [Vcache]'de MinFileCache=1024 ve MaxFileCache=8192 olsun.

13. CAB Dosyalarinda Dosya Aramak
Örnegin OLE32.DLL dosyasini Win98 CD'sinin kopyasinin bulundugu C:\WIN98TR altinda aramak için DOS komut satirinda FOR %P in (C:\WIN98TR\*.CAB) do extract %P OLE32.DLL yazin. Bir BAT dosyasi yaratmak istiyorsaniz %'lerin basina bir % isareti daha ekleyin. Bulunan dosya C:\WIN98TR klasörü altinda yer alacaktir.

14. INF Dosyalarina Sag Tiklayinca Yükle Çikmiyorsa
Görünüm-->Seçenekler-->Dosya Türleri'nde INF(Kur Bilgileri)'ne gel.
Eylem:&Yükle
Eylemi yürütmek için kullanilan uygulama:C:\WINDOWS\rundll.exe setupx.dll,InstallHinfSection DefaultInstall 132 yaz.

15. Bir Klasördeki Tüm Dosyalari Icerik.txt Dosyasina Yazma
Dos Komut Satiri'nda Command.com/c dir>Icerik.txt yazin.

16. Word ve Excel'de Islem Yazma
ALT+F9'a basin. eq\r(;\f(5;5\f(1;7))) yazin. Bu örnekteki gibi islemleri devam ettirebilirsiniz.

17. Günlük Sistem Yedegini Azaltma-Arttirma
SCANREG.INI'de MaxBackupCopies=5 degerini azaltin vaya arttirin.

18. Her zaman "Birlikte Aç" Sag Fare Menüsünde
HKEY_CLASSES_ROOT\Unknown\Shell\Openos\Command'da Varsayilan'da Rundll32.exe............... ile baslayan yaziyi seç ve kopyala. Cancel ile listenin basina dön. * adli anahtari bul. Bu anahtara sag tiklayin. "New Key"den "Shell" adini olstur ve "openas" adinda bir alt anahtar olustur. Sagdaki "Default"a çift tikla ve kopyaladigini yapistir.

19. Windows 95'de Yaz Saatinin Düzeltilmesi
Kayit Düzenleyici'de StandardStart degerini aratin, belirlenmis degerde üçüncü sirada 09 yerine 0A yazin.

20. Yeni Menüsünün Düzenlenmesi
HKEY_CLASSES_ROOT'da Shellnew'u aratin ve altindakileri düzenleyin. Yeni dosya yaratacaksaniz Shellnew altinda dosya tipinin uzantisini bulun. Sag tiklayin, Yeni-->Tus'u seçin. Adini Shellnew koyun. Sag tiklayin. Yeni-->Dize Degeri'ni seçin ve deger olarak Nullfile ifadesini belirleyin.

21. Bitmap Resimlerinin Simge Olarak Gösterimi
HKEY_CLASSES_ROOT'da Paint.Picture'i arayin. Defaulticon'un üzerine çift tikla, sagdaki Öndeger'e çift tiklayin ve orada yazilani silin ve %1 yazin.

22. Windows CD'si Sabit Disk'e Kopyalanmissa
Eger kaynagi yanlis belirtmisseniz HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup'da sagda Sourcepath'da Sabit Disk'teki kaynagi(örn.C:\WIN98TR) belirtin.

23. Ekran Koruyucunun Sifresinin Silinmesi
HKEY_USERS\.Default\Control Panel\Desktop'da sagda Screensave_Data'ye sag tiklayin ve Sil'i seçin.

24. Windows'da Hizli Aç-Kapa(Windows Gezgini)
Baslat-->Ms-Dos Komut Istemi'ni açin. Baslat-->Oturumu Kapa'yi seçin. CTRL+ALT+SHIFT'e basarken "Hayir"i seçin. Komut satirinda EXPLORER yazin.

25. Tek Tiklamayla Windows'u Kapatin
Masaüstü'ne sag tiklayin, Yeni-->Kisayol'u seçin, komut satiri kismina C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,exitwindows veya RUNDLL32.EXE user,ExitWindows yazin. Ileri tusuna basin. Bir ad yazin, gerekirse bir klavye kisayolu atayin.


6. Tek Tiklamayla Oturumu Kapatip Yeni Bir Kullanici Ismi ile Açmak
Masaüstü'ne sag tiklayin, Yeni-->Kisayol'u seçin, komut satiri kismina RUNDLL32.EXE SHELL32.DLL,SHExitWindowsEx yazin. Ileri tusuna basin. Bir ad yazin, gerekirse bir klavye kisayolu atayin.

27. Tek Tiklamayla Boot Etmek
Masaüstü'ne sag tiklayin, Yeni-->Kisayol'u seçin, komut satiri kismina RUNDLL32.EXE SHELL32.DLL,SHExitWindowsEx 2 veya C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,ExitWindowsExec yazin. Ileri tusuna basin. Bir ad yazin, gerekirse bir klavye kisayolu atayin.

28. WinAmp'de MP3'leri WAV Yapin
WinAmp Programi'nda CTRL+P'ye basin. Preferences'de AudioI/O(Output) bölümüne gelin. Output Plug-Ins(Output Device) seçenegini Nullsoft Disk Writer Plug-In v1.0(Wav File Output) olarak degistirin. Tamam'a basin. L2ye basin. WAV yapmak istediginiz MP3 dosyasini yükleyin. Configure tusuna basinca veya daha basmadan bir diyalog kutusu açilacak. Burada istediginiz klasör ve dosya ismini belirleyin. Save'e tiklayin. Islem bitince CTRL+P'ye basin. Preferences'de AudioI/O(Output) bölümüne gelin. Output Plug-Ins(Output Device)'i eski durumuna(Wave Mapper) getirin. Yoksa MP3'ler hep WAV'a dönüstürülür.

29. Çalistir Listesini Silmek
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\RunMRU'da sagdaki listeyi sil.

30. DOS Oturumlarinda Maksimum Bellek
System.ini'de ]386Enh]'de LocalLoadHigh=1 satirini ekleyin.

31. Dll ve Clp Dosyalarinin Simgelerini Görmek
Not Defteri veya Word(Pad)'de asagidakileri yazin ve DLL.REG adinda kaydedin:
REGEDIT4
[HKEY_CLASSES_ROOT\clpfile\DefaultIcon]
[HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile\DefaultIcon]
ve yarattiginiz bu dosyayi çalistirin.

32. Bmp Dosyalarinin Resimlerini Görmek
Kayit Düzenliyici'de CTRL+F'e basin. Bosluga .bmp yazin. Arama sonucunda sagdaki yaziyi bir yere not edin.Not Defteri veya Word(Pad)'de asagidakileri yazin ve DLL.REG adinda kaydedin, XXXXXX yerine not ettiginiz program adini yazin:
REGEDIT4
[HKEY_CLASSES_ROOT\XXXXXX\DefaultIcon]
ve yarattiginiz bu dosyayi çalistirin.

33. Kullanici Sifresini Kaldirmak
Baslat-->Ayarlar-->Denetim Masasi-->Parolalar-->Kullanici Bilgileri kartinda "Bu bilgisayarin tüm kullanicilari, ayni tercihleri ve masaüstü ayarlarini kullanir"i seçin. Onaylayin.Sifre sorgusunu kapatmak için masaüstünde Ag Komsulari'ni seçin. Yapilandirma'da Birincil Ag Oturumu Açma seçenegi aktif olsun.Eger baslangicta sifre soruyorsa Baslat-->Ayarlar-->Denetim Masasi-->Parolalar-->Paralolari Degistir'de "Windows Parolasini Degistir" dügmesine basip eski parolanizi girin, fakat Yeni Parola ve Yeni Parolayi Dogrula kutularini bos birakin.Eski sifrenizi unutmussaniz sabit diskinizde adi kendi ad-soyadiniza benzer, soyadi PWL olan dosyayi siliniz.

34. Midi ve Audio CD Parçalarini Wav Dosyalarina Dönüstürmek
Görev Çubugundaki hoparlör simgesine çift tiklayin. Seçenekler-->Özellikler'de Ses Ayarlamasi Yap Kutusu'nda yer alan "kaydederken" seçenegini isaretleyin. Asagidaki Ses Denetimlerini Göster kutusu içersindeki tüm isaretleri isaretleyip, Tamam'la penceriyi kapatin. Açilan Recording Control Penceresinde tüm Seç kutularindaki isaretleri kaldirin, sadece kayit yapilacak kaynak seçili kalsin.Midi veya CD'nin çalmasini baslatmak için Ortam Yürütücüsü'nü baslatip, Aygit Menüsü altinda bulunan seçeneklerin arasindan Wav olarak degstireceginiz biçimi seçin. Dosya-->Aç'tan bir Midi dosyasi veya CD parçasi seçin açin.Kayit için Ses Kaydedici'yi çalistirin. Sonra Ortam Yürütücü'den Midi veya Audio CD parçanizi, Ses Kaydedici'den de kayit islemini baslatin(yani kirmizi dügmeye basin). Bitince kaydi durdurun -isterseniz yeni dosyanizda düzenleme islemlerinizi yapin- ve dosyanizi kaydedin

35. Windows Kurulum Programi'nin Sirlari
Setup dosyasindan sonra bir bosluk birakarak sunlari yazabilirsiniz:
/D Sabit Disk'te eski Windows sürümlerini aramaz
/IH ScanDisk'i ön planda çalistirir
/IX Karakter seti uyumsuzlugu kontrolünü iptal eder
/IS Sistem kontrolünü geçer
/ID SabitDisk kapasitesi kontrolünü geçer
/IQ Cross-linked dosyalar ve dosya ve dizin entagrosyonu kontrolünü iptal eder
/IN Kurulumu ag desteksiz baslatir
/NOSTART Sadece minumum Win95 kurulumu yapar
/PB Her tak-kullan arama modülünü yüklerken sorar
/PI Tak-kullan Bios kontrolünü geçer
/PJ Tak-kullan Bios kontrolünü mutlaka yapar
/W Son kullanici lisana anlasmasi ekranini görüntülemez
Win95 Upgrade veya tam sürüm için geçerlidir.

36. Active Movie'yi Yeniden Canlandirmak
Kaybolmus olan Active Movie'yi bulmak için masaüstüne sag tiklayip yeni bir kisayol olusturun. Sorgu kutusuna C:\WINDOWS\rundll32.exe C:\WINDOWS\SYSTEM\amovie.ocx,RunDll /open yazin ve sonraki pencerede bu kisa yolu ActivePlayer olarak isimlendirin. Artik simgenin üstüne tiklayinca ActiveMovie açilacaktir. Filmleri direkt olarak oynatmaya oynatmak, bitince de video penceresini kapatmak için ilgili satiri C:\WINDOWS\rundll32.exe C:\WINDOWS\SYSTEM\amovie.ocx,RunDll /play /close olarak degistirin.

37. Windows'da Bul Arama Kutusunun Silinmesi
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Doc'da FindSpecMRU bölümüne gelin ve sag taraftaki listeyi silin.

38. Bad Cluster'larin Tekrar Okunabilmelerini Saglamak
Yanlis isaretlenmis bad sector'ler için HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Applets\CheckDrive 'da Ayarlar(Settings) degerinin son iki byte'ini 04'e çevirin. Örnegin a1 03 00 00 ise a1 03 00 04 yapin.

39. Bat Dosyasi ile Daha Hizli Bir Sekilde Windows'u Açip Kapatma
Not Defteri'ne @EXIT yazin, dosyayi kaydetma kutusunda Dosya Türü:Tüm Dosyalar(*.*) iken Dosya Adi:reboot.bat olsun. Dosyayi C:\Windows\Command altina kopyaladiktan sonra sag fare dügmesiyle Masaüstü'ne sürükleyip kisayol yaratin. Kisayola sag tiklayin Özellikler'i seçip Çalistir Kutusu'ndan Normal Pencere ve Çikista Kapat'i seçin. Gelismis dügmesine tiklayip "MS-Dos Kipini Gerekli Gerkli Olarak Öner" seçenegindeki isareti kaldirip, "Ms-Dos Kipi" seçenegini isaretleyin ve Tamam'a basin.

40. Word'de TXT Dosyasi Yaratma
*.DOC dosyasi en iyi sekilde "MS-DOS Metni (*.txt)" seklinde kyit ediliyor, fakat bazi Türkçe karakterleri tanimiyor. Bir sonraki seçenek olan "Satir Sonlu MS-DOS Metni (*.txt)" ile satirin genisligine göre bölünme yapiliyor ve karakterleri taniyor.

41. Word'de Denklem Yazmak
Ekle--->Nesne--->Microsoft Denklem 3.0 ile denklemler yaratilabilir.

42. Word'de Matematik Simgeleri Için Klavye Kisayollari Yaratmak
Bir araç çubugunun üstündeki simgeye sag fare tusu ile tiklanir. Özellestir seçilir. Yeni pencerede alttan klavye butonuna basilir. Katogorilerden "Ekle", komutlardan "simge:" seçilip, çift tiklanir. Sag alttaki simge butonuna tiklayip simgeyi seçeriz. Gerekirse yazitipi olarak "symbol" ya da "phyllis" seçilebilir. Daha sonra klavye özellestir penceresine geri dönülüp, "Yeni Kisayol Tusuna Bas" kisminda istedigimiz tusa basariz (ALT veya CTRL ile birlikte ve sag taraftan "Ata"yi seçeriz. Alt-Üst Indis,... simgeleri için ise Özellestir Penceresi'nde, alttan klavye butonuna basilir. Katogoriler'den "Tüm Komutlar", komutlardan simgenin adini bulup, "Yeni Kisayol Tusuna Bas" kisminda istedigimiz tusa basariz(ALT veya CTRL ile birlikte). Bu sayede su kisayollari yaratabilirsiniz:
ALT+X sigma
ALT+Z tav (T)
ALT+A teta
ALT+C alt indis
ALT+V üst indis

43. Word'de Resmin Yanina Yazi Yazmak
Resmin yanina da yazmak için resmin üzerine sag tiklanir--> Resim Biçimlendir --> Kaydirma 'de Kaydirma Biçemi'ni "Kare---Kaydirilacak Yer:Iki Taraf"; "Siki---Kaydirilacak Yer:Iki Taraf" veya "Yok" olarak seçebiliriz.

44. Masaüstünde Istenmeyen Simgeleri Kaldirmak
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Desktop\NameSpace'de alt anahtarlardan istediginizi silin.

45. Add\Remove Program Listesi'ni Düzenlemek
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall' da artik kaldiramadiginiz programin anahtarini silin.

46. Gizliden Gizliye Çalisan Programlar
Windows 98'de Baslat-->Programlar-->Donatilar-->Sistem Araçlari-->Sistem Bilgisi Programi'nda Araçlar'dan Sistem Yapilandirma Araci'ni açin. Burada Config.Sys, Autoexec.Bat, Baslangiç seçmelerinde çalistirilmasini istemediginiz programlarin yanindaki CHECK isaretlerini kaldirin.Ayrica C:\Windows\All Users\Start Menu\Programs\StartUp klasöründe çalistirilmasini istemediginiz program kisayollarini -varsa- silin.

Windows 95'de HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run, ...\RunOnce, ...\RunServices, ...\RunServicesOnce'da sagda istemediklerinizi silin.

47. Temp Klasörü'nü Temizleyin
Öncelikle AUOEXEC.BAT dosyasinin yedegini alin. C:\WINDOWS\TEMP klasörünü baslangiçta bosaltmak için AUTOEXEC.BAT dosyasina del C:\Windows\Temp\*.tmp>nul satirini ekleyin.

48. Yazdirma Hizinizi Artirin
Yazma islemini arka planda yapmak istemiyorsaniz Denetim Masasi-->Yazicilar'da yazicinizin üstüne sag tiklayip Özellikler'i seçin. Ayrintilar Bölmesi'nde Kuyruk Ayarlari'nda "Dogrudan Yaziciya Gönderme seçenegini aktif yapin". Artik yazdirma islemi yaparken baska hiçbir islem yapamayaciksiniz, ama daha hizli çiktilar alacaksiniz.

49. Windows'a Giriste Sorulan Sifreyi Yoketmek
Sabit Disk'inizde dosya adi kullanici adinizla ayni olan, soyadi PWL olarak geçen dosyayi bulun ve silin. Açilistaki Login Penceresi'nden kurtulmak için bilgisayari tekrar baslattiktan sonra açilistaki "Enter Windows Password" kismina birsey yazmadan Tamam'a basin.

50. Registery'i Hemen Tazelemek
CTRL+ALT+DEL'e basip, Explorer'i seçin. Görevi Sonlandir tusuna basin. Sonra Iptal'e basin. 30 saniye sonra yeni pencere açilinca Görevi Sonlandir'i seçin.

51. Belgeler Menüsü'nü Kaldirmak
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer'da Düzen-->Yeni*IkiliDegeri-->NoRecentDocsMenu yazin. Çift tiklayin. Deger verisini 01 00 00 00 yapin. Eski haline getirmek için 00 00 00 00 yapin.

52. Word'ün Adini Degistirmek
Word'de ALT+F8 'e basin. Macro'nun adini autoexec koyup, Yarat'a basin. Editör'de Application.Caption="Tirnaklar arasina istediginiz yaziyi yazin"
yazdiktan sonra ALT+F4 'e basip, Word'ü tekrar baslatin. Bakin bakalim baslik çubugunda ne yaziyor?

53. Baslat Menüsü'nde Oturumu Kapat (Log Off) 'u Kaldirmak
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer'da Düzen-->Yeni*IkiliDegeri-->NoLogOff yazin. Çift tiklayin. Deger verisini 01 00 00 00 yapin. Eski haline getirmek için 00 00 00 00 yapin.

54. Bilgisayari Baskalarinin Karistirmasini Önlemek Için
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer'da Düzen-->Yeni*IkiliDegeri-->ASAGIDAN,SINIRLAMA YAZILARI'NDAN BIRINI SEÇIN. Çift tiklayin. Geçerli duruma getirmek için deger verisini duruma göre 01 00 00 00 veya 1 yapin. Eski haline getirmek için duruma göre 00 00 00 00 veya 0 yapin.

SINIRLAMA YAZILARI
NoDeletePrinter (Sistemde yazici iptalini önler)
NoAddPrinter (Sisteme yeni yazici eklenemez)
NoRun (Baslat-->Çalistir yok olur)
NoSetTaskbar (Baslat-->Ayarlar-->Görev Çubugu & Baslat Menüsü... yok olur)
NoFind (Baslat-->Bul yok olur)
NoDrives (Bilgisayarim'da sürücüler gözükmez)
NoNetHood (Ag Komsulari yok olur)
NoDesktop (Masaüstünde birsey gözükmez)
NoClose (Baslat-->Oturumu Kapa... yok olur)
NoSaveSettings (Çikista ayarlari kaydetmez)

55. Bilgisayar Sistemini Baskalarinin Karistirmasini Önlemek Için
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System'de Düzen-->Yeni*IkiliDegeri-->ASAGIDAN,SINIRLAMA YAZILARI'NDAN BIRINI SEÇIN. Çift tiklayin. Geçerli duruma getirmek için deger verisini duruma göre 01 00 00 00 veya 1 yapin. Eski haline getirmek için duruma göre 00 00 00 00 veya 0 yapin.

SINIRLAMA YAZILARI
NoDispCPL (Denetim Masasi'nda Görüntü simgesi yok olur)
NoDispBackgroundPage (Görüntü Özellikleri'nde Artalan yok olur)
NoDispScrSavPage (Görüntü Özellikleri'nde Ekran Koruyucu yok olur)
NoDispAppearancePage (Görüntü Özellikleri'nde Görünüm yok olur)
NoDispSettingsPage (Görüntü Özellikleri'nde Ayarlar yok olur)
NoSecCPL (Denetim Masasi'nda Sifre simgesi yok olur)
NoPwdPage (Sifre'de Sifre Degistir yok olur)
NoAdminPage (Sifre'de Remote Administrtion yok olur)
NoProfilePage (Sifre'de SUser Profiles yok olur)
NoDevMgrPage (Sistem'de Aygit Yöneticisi yok olur)
NoConfigPage (Sistem'de Donanim Profilleri yok olur)
NoFileSysPage (Sistem'de Basarim'da Dosya Sistemi yok olur)
NoVirtlMemPage (Sistem'de Basarim'da Sanal Bellek yok olur)
• Windows'un daha hızlı ve daha temiz bir şekilde çalışmasını istiyorsanız aşağıdaki ayarları yapın:
(1)Geçici dosyaları periyodik olarak silin.
masaüstündeki internet explorer'e sağ tıklayıp özelliklerini açın.Burada genel menüsü altında ki dosyaları sil butonuna tıklayarak dosyaları silin.Ayrıca Windows dizinindeki Temp klasörünü açarak içindekileri silin.
(2)Sabit diskinizi zaman zaman birleştirin.(Örneğin ayda 1 defa)Bunun için ;
Başlat - Programlar - Donatılar - Disk birleştiricisi programını açın.Birleştirmek istediğiniz sürücüyü secerek birleştirmeyi başlatın.
(3)Sisteminizi Ağ Sunucusu olarak tanımlayın.
Bilgisayarınız herhangi bir ağa bağlı olmasada bu ayarı yapmak sistem kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlar.Bunun için ; Bilgisayarım'a sağ kıklayıp özelliklerini açın.Açılan pencereden başarım menüsüne girerek Dosya Sistemi butonuna tıklayın."Bu makinenin belirgin rolu" yazan yerin yanındaki pencereden Ağ Bilgisayarını seçin.Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda devreye girer.
(4)Pencere animasyonlarını kaldırın.
Masaüstünde boş bir alana sağ tıklayıp özellikleri açın.Açılan pencereden "etkiler"menüsüne girip buradaki "Pencereleri,menüleri ve listeleri hareketlendir"yazan seçeneğin yanındaki seçeneği kaldırın.
(5)Başlangıçta çalışan programları azaltın.
• Masaüstündeki sağ alt tarafta saatin yanında duran görev zamanlayıcıyı kaldırmak için: Bilgisayarım'ı açın.Burada "Zamanlanmış Görevler" klasörünü açın.Açılan pencereden gelişmiş menüsüne tıklayın.Buradaki "Görev zamanlayıcıyı durdur"seçeneğini seçin.
• Yine Görev Zamanlayıcının yanında duran klavye simgesini kaldırmak için: Denetim masasından klavye'yi açın.Açılan pencereden "Dil ayarları"kısmına girin.Burada "Görev çubuğunda simge olarak göster"seçeneğinin yanındaki işareti kaldırın.
• Başlangıçta çalışan bazı programları (Real player v.b)kapatmak için: Başlat-Programlar-Donatılar-Sistem araçları-Sistem bilgisi yolunu takip ederek sistem bilgisini açın. Açılan pencerede Araçlar menüsünden "Sistem yapılandırma aracı"kısmını açın.Buradan Başlangıç menüsüne tıklayarak başlangıçta açılmasını istemediğiniz programların yanındaki işareti kaldırın
(6)Disklerinizin DMA özelliğini açın.
Bu özelliği aktif hale getirmek sistem performansına artış getirdiği gibi takılmalı DVD film oynatma gibi sorunlarıda çözebilir.CD-ROM için; Bilgisayarım'a sağ tıklayarak özellikleri açın.Buradan aygıt yöneticisi kısmına tıklayın. CD-ROM cihazınızı seçerek alttaki menüden özellikler'i açın.Açılan menüden ayarlar kısmına girerek DMA yazısının yanındaki kutucuğu işaretleyin. diğer diskler için de yine aynı yollarla aygıt yöneticisinden diğer diskleri seçerek DMA özelliğini aktif hale getirin
(7)Microsoft Direct X programının son versiyonunu yükleyin.
Bu program ses ve görüntü gibi multimedya bileşenlerinin yazılımlarla olan haberleşmesinin daha hızlı olmasına olanak verir
(8)Disket sürücü kontrolünü kaldırın.
Windows her açılışında yeni bir disket sürücünün eklenip eklenmediğini kontrol eder.Ancak gereksiz olan bu algılama işleminin iptal edilmesiyle bilgisayar biraz daha hızlı açılır.Bunun için ; Bilgisayarım'a sağ tıklayarak özellikler'i açın.Açılan pencereden Başarım menüsüne girin. Burada bulunan "Dosya sistemi"butonuna tıklayın.Açılan pencereden disket menüsüne girin. Burada bulunan"Bilgisayarı her başlattığında yeni disket sürücüler ara" seçeneğinin yanındaki işareti kaldırın.

• Bir nesneye sağ tıklayıp gönder dediğinizde Belgelerim,Disket v.b bulunur.Buraya kendi istediğiniz bir programı yada klasörü ekleyebilirsiniz.Bunun için : Windows dizinindeki "Send to" klasörünü açın.Kendi klasörünüzün olduğu yere giderek sağ tıklayın ve kısayol oluştur'a basın.Daha sonra bu kısayolu ,daha önce açtığımız "Sent to" klasörünün içine atın.Pencereyi kapatın.Şimdi gönder menüsünü açtığınızda sizin klasörün adı da orada görünecektir.
• Başlat Menüsündeki programları isim sırasına dizmek için:(IE 5 kurulu ise) Başlat-Programları açın.Herhangi bir programa sağ tıklayın."Sort by name"komutunu seçin.
• Modeminizin aradığı ISS'nin numarasını daha hızlı çevirmesi için: Denetim masasından Modem kısmını açın.Modeminizi seçip özellikler'e basın.Açılan pencerede Bağlantı menüsünde bulunan "Gelişmiş" butonuna tıklayın.Açılan penceredeki "Diğer ayarlar kısmına S11=50 yazın.Pencereyi kapatın.
internet Explorer 5 püfleri
- Adresleri yazarken http:// kısmını yazmanıza gerek yok. Otomatik eklenir.
- www.adres.com şeklinde olan adreler için sadece adres yazıp Ctrl-Enter'e basın eksik olan kısımları otomatik eklenecektir.
- Adres çubuğunda oluşan adres listesini silmek için menüden Araçlar / İnternet seçenekleri / Genel / Geçmişi sil 'i tıklayın.
- Web sayfalrında metin kutularına yazdığınız yazıları explorer aklında tutar, daha sonra çabuk girmek için. Bunlardan bazılarını aklıdan silmek için liste açıldığında silinecek olanın üzerine gelip DEL tuşuna basın.
- Linkleri ayrı bir pencerede açılmasını isterseniz Shift tuşuna basarak tıklayın
- Sayfada sağ tıkladığınızda normalde açılan menü çıkmıyorsa sayfaya sağ tuş kilidi koymuşlardır. Bunu aşmak için önce farenin sol tuşuna bırakmadan sağ tuşuna basın.
- Sayfayı tam ekran izlemek için F11 tuşuna basın.
- İnternette aramak istediğiniz kelime için adres satırına ? aranankelime şeklinde yazın.
- Sayfayı durdurmak için ESC tuşuna basın
- Sayfanın yeniden yüklenmesi için F5, Tamamen yenilenmesi için Ctrl-F5
- F4 adres çubuğundaki listeyi açar.
- Bir önceki sayfaya gitmek için Geri tuşuna basın.
Ekle/Kaldır Listesinden silinmeyen program isimlerinin silinmesi
Bazen yanlışlıkla proramı bilgisayarınızdan silmek için programın klasörünü silersiniz. Bu durumda Denetim Masası / Program Ekle-Kaldır da o programı kaldırmaya çalıştığınızda kalkmaz. Bunun için tweakui yardımcı programı kullanabilirsiniz. Yoksa Başlat/Çalıştır/Regedit i çalıştırın
(Çalıştır'ı klavyeden çalıştırmak için win tuşu ile R tuşuna basın.)
1- HKEY_LOCAL_MACHINE 'i yanındaki + yı tıklayın açılan listeden
2- Software 'i açın, aynı şekilde takip edin
3- Microsoft 'u açın
4- Windows 'u açın
5- CurrentVersion 'u açın
6- Uninstall' ı açın
(Bilgisayarım \HKEY_LOCAL_MACHINE\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Uninstall)
Burada Program-Ekle kaldır daki listeyi göreceksiniz. Listeden kaldıramadıklarınızı DEL tuşuna basarak silin.
Windows açılışta çalışan programların kaldırılması
win98 kullanıyorsanız Başlat / Çalıştır / MSCONFIG.EXE yi çalıştırıp Başlangıç tabını seçin buradan çalışmasını istemediğiniz programın solundaki kutuyu tıklayıp boşaltın. Yada REGEDIT i çalıştırıp HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Run yada Run service kısmına ulaşın buradaki listeden istemediklerinizi silin
Ekran tazeleme oranının değiştirilmesi
REGEDIT i çalıştırıp
HKEY_LOCAL_MACHINE\ System\ CurrentControlSet\ Services\ Class\ Display\ 0000\ DEFAULT
bölümüne ulaşın burada
RefreshRate yi çift tıklayıp monitörünüzün tazeleme ayarını girin. RefreshRate yoksa sağ bölümde sağ tıklayıp dize değerini seçin ve RefreshRate yi oluştun. Değer olarak gireceğiniz sayı için monitörünüzün kitapçığını okuyun.
mIRC script
Aşağıdaki uygulamaları yapmak için bence mIRC'in yalın halini kullanın. Eğer bir script'le beraber kullanıyorsanız scriptiniz bozulabilir.
mIRC'i almak için http://www.mirc.com/ . Bilgisayarınızda bir irc server kurmak isterseniz http://www.wircsrv.com/ . Yerli scriptler : http://www.dalgachat.com/script.html Yabancı scriptler : http://www.mircx.com/
mIRC kullananların çoğunda bir script vardır. Ben de bu aralar script öğrenmeye çalışıyorum. Öğrendiğim ve uyguladıklarımdan bazılarını size aktarmak istedim.
Script eklemek için mirc çalışırken;

1) Kısa adlar tanımlama
ALT-A ya basın veya menüden Tools / Aliases veya araç çubuklarından /a yı tıklayın.
Açılan editöre uzun uzun yazmaya üşendiğimiz ve sık kullandığımız mesajları kısaltan adlandırmalar yazabiliriz. Bunun için
/kısa_ad irc_komut(ları)
Örn:
/wh /say where are you from?
/email /say e-mail adresim : sezgince@postamatik.com
/web /say web adresim: makcan.cjb.net
/nikreg /msg nickserv REGISTER sifrem
/nikident /msg nickserv IDENTIFY sifrem
.. gibi.
File / Save & Exit komutunu verip editörü kapatın.
sohbet ederken artık bu kısaltmaları kullanabilirsiniz. örneğin
/nikreg yazıp enter'e bastığınızda /msg nickserv REGISTER sifrem komurunu vermiş olacaksınız. Bu komut kullanmakta olduğunuz niki servere kaydettirir böylece o niki şifreyi bilmeyen kimse kullanamaz. Tabii sonraki girişinizde bu nik başkasına ait gibi bir mesaj yazıp 1 dk içinde değiştirmenizi ister. Halbuki nik sizin öyleyse gecikmeden
/nikident yazıp enter e basın. Tanımadın mı benim işte deyin :)

2)Pop-up (sağ tuşla açılan) menü tanımlama
ALT-P ye basın veya menüden Tools / Popups veya araç çubuklarından /a 'nın yanındaki tuşu tıklayın. Burada 5 Bölüm var
1)Status : Status penceresinde sağtuşa bastığınızda çıkacak menü düzenlemeleri.
2)Channel : Bir kanala girdiğinizde pop-up menüsü
3)Query/Chat : Bir kişiyle karşılıklı konuştuğunuz pencere nin ..
4)Nickname list : Kanala girdiğinizde sağ taraftaki nik listesi veya Kanalda mouse ile bir nik üzerinde iken
5)Menubar : Mirc de Commands diye bir menü var. O işte.

Hangisini düzenlemek istiyorsanız View menüsünden seçin Örn: Qery / Chat'i seçin şunları ekleyin
Tanımlama:{
/say Mesut Akcan
/say 30-m-Adana-Turkey
/email
/say Müzik dinlerim, kitap okurum, gezerim, ıvır zıvır, ..
}
Birden fazla komut eklerseniz bunları { } arasına yerleştirin. Alt menü tanımlamak için ilk alt menü için bir .(nokta) , altmenü altında menü için 2 nokta (..) ile başlatın. Menüler arasını bölmek isterseniz sadece - yazın.
Örn: View den Channel'i veya Status'u seçin şunları ekleyin

Kanala gir
.Yerli kanallar
..Zurnaya:/join #zurna
..ankaraya:/join #ankara
.Yabancı kanallar
..beginnere:/join #beginner
..CyberChat:/join #CyberChat
.-
.Diğer:/join #$$?="Girmek isteğiniz kanal adını yazın:"
gibi..

Bir başka uygulama
View den Nickname list'i seçin şunları ekleyin
ekle:/say ( $$1 ) $$?="Mesajınız?"
yazıp kaydedin. Kanal penceresinde çok kişiyle sohbet ederken kime ne msj. attığını belli olmaz, yanlış anlaşılma olabilir. Üstteki veya sağdaki niklerden biri üzerindeyken sağ tuşa basın burada ekle çıkar onu tıklayın mesajınızı yazın. Böylece o nik mesajınızın başına eklenir.
ascii 'den oluşan şekiller veya dosyalarınız var da bunları karşıya mesaj olarak göndermek isterseniz Query/Chat'e
Şekiller:/.play $1 $file="Lütfen Bir Şekil Seçiniz" c:\mirc\asc\*.*
ekleyin. (ascii şekillerinizin c:\mirc\asc de olduğu varsayıldı)
3)Remote Scripts
ALT-R ye basın veya menüden Tools / Remote veya araç çubuklarından CE yazan tuş
On 1:connect:/splay c:\windows\media\tada.wav
On 1:disconnect:/splay c:\windows\media\logoff.wav
Bağlantı kurulunca ve kesilince wav dosya çalar.

on 1:TEXT:*:?:{
if $active != $nick /splay c:\windows\media\notify.wav
}
Açık olmayan bir chat penceresine mesaj gelirse belirtilen ses dosyası çalar
*
Scriptde veya sohbet ederken mesajlar içinde fontda değişiklik yapmak isterseniz;
Kalın yazı : Ctrl-B tuşuyla
Altı çizgili : Ctrl-U
Zemin ve yazı rengi zıt : Ctrl-R
Renkli yazılar : Ctrl-K ardında 0-15 arası bir sayı yazı rengi için sonra , (virgül) ve zemin rengi için 0-15 arası bir sayı Örn Ctrl-K ya basın ardından 8,4 RENKLİ YAZI yazın.
Yalnız DOS bulunan bilgisayarda bir windows belgesinin yazdırılması.
Örneğin evinizde ofis 97 var arkadaşınızda veya başka bir bilgisayarda bunlar yok. Diğer bilgisayarda windows olmasa bile belgenizi yazdırabilirsiniz. Bunun için;
Bilgisayarınıza diğer bilgisayardaki yazıcının sürücüsünü kurun
Belgeyi açın.
Dosya / Yazdır komutu
Yazdır diyaloğunda Dosyaya yazdır' ı tıklayın
Yazıcı olarak diğer bilgisayardaki yazıcıyı seçin
Tamam 'ı tıklayın
Sonraki diyalog penceresinde dosya konumunu ve adını yazın. A:\DOSYA.PRN gibi
Bu dosyayı bir disketle alıp diğer bilgisayarda dos komut satırında
COPY A:\DOSYA.PRN LPT1: /B
Komutunu verin. Belgenizin yazıldığını göreceksiniz.
Windows'da istediğiniz klasörü virüs taramasından geçir.
Explorer çalışırken Görünüm/Seçenekler'i tıklayın
Dosya türleri kartını tıklayın
Listeden Klasör 'ü bulup tıklayın
Düzenle 'yi tıklayın
Yeni 'yi tıklayın
Eylem kısmına örnek olarak (F-Protla tara) yazın. Parantezler hariç
Alt kısmına da örnek olarak (C:\VIRUS\F-ROT\F-prot.exe /ARCHIVE /BEEP /NOBOOT) yazın. Parantezler hariç. F-protun konumu sizde değişikse ona göre değiştirin.
Üç pencere kaybolana kadar pencerelerdeki TAMAM tuşlarına basın.
Artık windowsdaki herhangi bir klasör üzerinde sağ klik yaptığınızda F-Protla tara çıkacak. Bunu seçtiğinizde klasör f-protla taranacaktır.
Siz de kendi virüs programınıza göre benzer şekilde ayarlayabilirsiniz.
Diskete kopyaladığınız dosyalar sağlam mı?
Diskete kopyaladığınız dosyalarınızın sağlam olup olmadığını kontrol etmek için komut satırına
copy *.* nul:
yazın bu komutla disketinizdeki dosyaları nul: sürücüsüne (olmayan bir sürücü) kopyalamış olursunuz. Yani hiç'e kopyalamak. Zaten bize kopyalandığı yer değil dosyaların düzgün okunup okunmadığıdır. Yalnız bu işlemi diskete kopyalama işleminden hemen sonra yapmayın çünkü disketten kopyalamak yerine ön bellekten kopyalayacaktır.
Hotmail postalarınıza çabuk ulaşın.
Sizin de benim gibi hotmailden bir e-mail hesabınız varsa kolaylık için aşağıdakileri izleyin.
Hotmail'in inbox'una ulaşmak için her seferinde kullanıcı adı şifre girmekten bıkmıştım. web de form düzenlemeyi öğrenmişken bir de bunu hotmail'e uygulayayım dedim. Hotmail ana sayfadaki kodlardan da yararlanarak aşağıdaki gibi bir kodu masaüstünde oluşturduğum KISAYOL.HTM dosyasına ekledim.( İnternette dolaşırken bulduğunuz linkleri bu dosyaya eklemek istiyorsanız FrontPage de bu dosya açıkken linki sürükleyip bu dosyanın içine bırakın yeter.)

Böylece tek tıklamayla hesabıma ulaşabiliyorum. Siz aşağıda kodlarda yalnızca KULLANICI_ADI ve ŞİFRE yazan kelimeleri kendi hesabınıza göre değiştirin.
name="passwordform">
type="hidden" name="js" value="no">

size="11" maxlength="16" name="login" value="KULLANICI_ADI">type="password" size="5" maxlength="16" name="passwd"
value="ŞİFRE">value="Hotmail postalarım">



Masaüstüne kolay ulaşım
Masaüstündeki simgelere kolayca ulaşmak için Başlat-Çalıştır da . (nokta) koyup enter'e basın.
İki Bilgisayarın birbirine bağlanması
İki bilgisayarı birbirine bağlayıp bilgi aktarmak için paralel(LPT) veya seri (COM) portlar kullanılabilir. Bu iş için hazır yapılmış kablolar'da var ama kendiniz de yapabilirsiniz.
Dişi portlarda numaralar sağdan sola 1 den başlayarak büyür, erkeklerde ise tersi.
PARALEL PORT İLE: 5 metreyi geçmeyen en az 10 telli kablo, iki adet 25 pin erkek paralel port konnektörü. Yanda yazılı uçları diğer konnektöre bağlayın. Eğer tel çok ise yazılı olmayan numaralar kendi numarasına bağlanır. Konnektör 1 Konnektör 2
2 15
3 13
4 12
5 10
6 11
15 2
13 3
12 4
10 5
11 6

SERİ PORT İLE: 15 metreyi geçmeyen en az 3 telli kablo, iki adet 9 pin dişi seri port konnektörü. Yanda yazılı uçları diğer konnektöre bağlayın. Konnektör 1 Konnektör 2
2 3
3 2
5 5

Kabloları bilgisayara bağladıktan sonra Portlardan veri gönderen ve alan bir program kullanarak diğer bilgisayar ile bağlantıya geçebilirsiniz. Laplink , Windows95'in Doğrudan Kablo bağlantısı, Norton Commander' in link komutu gibi bir programla bağlantıyı kurabilirsiniz. En kolayı NC ile. İki bilgisayarda NC çalıştırılır ikisinde de F9 L K tuşlarına basılır burada bağlantı portları seçilir. Bilgisayarın birinde Master diğerinde Slave seçilir ve Enter tuşuna basılır. Bağlantı kurulduğunda Slave olan pasif olur yani kullanılmaz.
Windows'dan çabucak çıkmak
Masa üstünde bir kısayol oluşturun bunun Komut Satırı kısmına C:\WINDOWS\RUNDLL32.EXE user,ExitWindows yazın. Kısayol için bir ad seçin kısmına Kapat yazın. Artık Kapat üzerine çift tıklayarak windowsdan daha çabuk çıkabilirsiniz. Hatta kısayol tuşu kısmına bir tuş grubu 'da atayabilirsiniz.
Dos'da adı görünmeyen bir klasör yapmak ister misiniz.
NC (fark edersen görünüyor), DIR ve DIR /AH 'de bile görünmüyor. Windows'da da adı görünmüyor fakat klasör simgesi var. BU NASIL YAPILIR ?
CEVAP:Dos komut satırında MD komutunu verirken bir boşluk bıraktıktan sonra ALT tuşuna basılı tutarken nümerik klavyeden 255 yazın ve ALT tuşunu bırakın. Böylece adı karakter kodu olarak 255 olan bir klasör oluşturmuş olursunuz. Bu karakter görünmez.
Dos'da Exe dosyanızın adını yazıyorsunuz ama çalışmıyor.
Exe dosyada hata yok. Böyle birşey nasıl yapılır?.
CEVAP: .COM oluşturabilen bir programlama diliyle(ASM. C...) Bir "Not Enough memory" veya "Access denied" türünden bir mesaj veren veya hiçbirşey yapmayan program yazın. Bunu derleyip çalışmamasını istediğiniz .exe dosyanın olduğu yere kopyalayın. Adını .exe dosyanın adıyla aynı olacak şekilde değiştirin.
Artık .exe dosyanın adı (yalnız adı) yazıldığında .com öncelikli olduğu için .com uzantılı dosya çalışacaktır.

Denediğiniz ipuçlarından dolayı makinenize gelecek zararlardan sorumluluk kabul edilmez
Grab This
Flame Blog's © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute