21 Eylül 2010 Salı

Web siteniz ne kadar hızlı?

Web siteniz ne kadar hızlı? Test etmek için bağlantıdaki makaleyi okuyun..Kolay gelsin..

20 Eylül 2010 Pazartesi

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü öğrenciler için yeni dönem konuşması..

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), 2010-2011 Akademik Yılı'na Davutpaşa Kampüsü, Ahmet Tevfik Yıldız Kongre Salonunda düzenlenen bir törenle başladı. Törende özellikle üniversiteyi yeni kazanan öğrencilere seslenen Rektör Prof. Dr. Nedim Cüretli, "Değerli arkadaşlar, aramıza hoş geldiniz. Hepinizin gözlerinde o pırıltıyı görmek çok güzel. Ancak şüphesiz en güzeli, o pırıltının nasıl da süratle söneceğini izlemek olacak." sözleriyle başladığı konuşmasında öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Konuşmasına başlamadan önce, yeni gelen öğrencileri acıyan gözlerle uzun bir süre süzen Rektör Nedim Cüretli'nin, zaman zaman etrafındaki diğer öğretim görevlileriyle fısıldaşıp, bazı öğrencileri işaret ederek gülüştüğü de dikkatlerden kaçmadı. Sözlerine "Arkadaşlar, en başta şunu söylemem gerekiyor ki, evet gerçekten de düşündüğünüz kadar şaşkın ve zavallı görünüyorsunuz." diyerek başlayan Rektör Cüretli'nin, konuşmasından bazı önemli satırlar şu şekilde:

Anadolu'dan gelen öğrencilere önemli uyarılar

"Öncelikle taşradan geldiği 1 kilometreden belli olan yeni öğrencilerimiz, buraya özellikle siz dikkat edin...Evet sen ürkek ceylan! Beni dinle evladım...Şimdi etrafta dolanan havalı üst sınıfları görüyorsunuz, giyim kuşamlarını, konuşmalarını falan gizli gizli hayranlıkla izliyorsunuz, siz de en geç 1-2 sene sonra onlar gibi olacağınızı umuyorsunuz. Arkadaşlar şimdiden söyleyeyim; öyle bi şey olmayacak. Nereye oluyorsun? O havalı arkadaşlar ilk başladıklarında da havalıyd. Çoğu, okula velileriyle bile gelmemişlerdi. Diğerleri, yani sizin şimdiki halinize benzeyenler etrafta pek görünmezler zaten. O yüzden 'Bütün üst sınıflar böyle, biz de böyle olucaz.' gibi bir yanılgı içine düşebilirsiniz. Hiç heveslenmeyin değerli arkadaşlarım, üzülen yine siz olursunuz."

"Bir süre sonra zaten siz de farkedeceksiniz ki yapmanız gereken şey durumu kabullenip, kendiniz gibi olanları bulmak. Unutmayın, esas notlar oralarda döner. Havalılar bir tek final dönemi size yaklaşmaya çalışacaktır, 'Notlarımı vereyim de bunlarla iyi arkadaş olayım...' diye düşünmeyesiniz sakın ola. Sizinle arkadaş falan olmayacaklar..."

"Kayıt günü tanıştığınız arkadaşı unutun"

"Sevgili arkadaşlar, bir de lütfen kayıt günü tanıştığınız arkadaşınızı aramayı bırakın artık. Hayır onunla okul boyunca arkadaş kalmayacağınız gibi, birlikte eve falan da çıkmayacaksınız. Çok kısa süre içinde hayatınızdan bir daha dönmemek üzere çıkacak o. Arada koridorda, kantinde falan karşılaşırsanız bi merhaba der geçersiniz, en fazla o olur. Zaten siz de kısa süre sonra kayıtta tanıştığınız ve o şaşkınlık ve hevesle tutunacak bir dal olarak gördüğünüz arkadaşın aslında çok sıkıcı biri olduğunu farkedeceksiniz. 2-3 aya kalmaz, bir çeşit sessiz anlaşmayla birbirinizi görmezden gelmeye başlarsınız. Kayıt kafası başka bir kafa arkadaşlar. Gerçi ben şimdi burada ne kadar anlatsam boş, yaşayın görün..."

"Kimse yatay geçiş gibi hayallere kapılmasın"

"Aranızda üniversitemizin nispeten kıytırık bölümlerini kazanmış olanlar var. Notları iyi tutup yatay geçişle daha iyi bölüme geçmeyi hayal ediyorlar, biliyorum. Onlar iyi ki varlar. Sene boyu boş yere debelenmelerini izlerken inanın çok eğleniyoruz hepimiz... Yatay geçişle alakalı maddeyi yönetmelikten halen kaldırmamamızın tek sebebi bu diyebilirim."

"Çeşitli ideolojik gruplardan size yanaşmaya çalışanlar olacaktır. Onlardan ekmek çıkar mı diye düşüneceksiniz. Çıkabilir, çıkmayabilir. Güzel burs da alabilirsiniz, hatta kendinize manita bile yapablirsiniz bir ihtimal ama belli olmaz o işler. Bir bakmışsın çorap kokan bi evde ilahi dinlerken bulmuşsun kendini. İyice düşünüp tartın diycem ama piyuvvv kime diyorum, şunlara bak. Neyse..."

"Kendinizi daha fazla küçültmeyin"

"Değerli arkadaşlarım, senede bir kez okulumuzda Genç Bakış programı yapılır, korkacak bir şey yok. Gideceksiniz, kim konuşuyorsa alkışlayacaksınız, hepsi o kadar. Ancak lütfen 'İki kelime de ben edeyim de biraz da ben alkışlanayım.' tarzı küçük hesaplara girmeyin. Sonra kendinizi TV'den izlerken çok utanırsınız, inanın bana. Ayrıca Şebnem Ferah ve Emre Aydın her sene gelip konser verirler. Sınavım vardı kaçırdım falan diye üzülmeyin, bu sene olmazsa nasılsa okul bitene kadar 3-4 kere daha dinleme şansınız olur."

"Taşradan gelen arkadaşlar; sözüm yine size. İstanbul'da okuyacağınızı öğrenince 'Aaa, lütfen bizde kalsın, hafta sonları falan mutlaka bekleriz, bi ihtiyacın olursa kesinlikle bizi arıyorsun.' falan diyen akrabalar ve yakın aile dostlarınız vardır eminim. Onların da yüzünü bir daha görmeyeceksiniz. Şimdiden hazır olun ki sonradan bi kırgınlık, küskünlük yaşanmasın. O öyle söylenir, adettendir..."

"Öğrenci işlerini olduğu gibi kabul edin"

"Bir de öğrenci işleriyle ilgili olarak ilk günden şikayetler gelmeye başladı bile. 'Yüzümüze bakmıyorlar, çok yavaşlar' falan deniyor. Bakın buradan bir kez daha yineliyorum, öğrenci işleri 20 yıl önce de böyleydi, 20 yıl sonra da böyle olacak, bunu ilk yıldan itibaren kabul etmeniz sizin menfaatinizedir... Son olarak değerli arkadaşlarım, çan eğrisi sisteminde bu teknik olarak mümkün değil, biliyorum, ama yine de hepinize başarılar dilerim, tekrar hoş geldiniz..."

19 Eylül 2010 Pazar

’Hayat Üniversitesi’ Mezunlarına Diploma

Çok tecrübem var ama okul okuyup diploma alamadım diyorsanız işte size sevindirici bir haber...

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından yaklaşık 6 ay önce başlatılan proje tamamlandı. Projeyle hiç okula gitmemiş bile olsa çalıştığı alanda bilgi ve becerisini ispatlayan herkese, üniversite diploması verilecek.

SAÜ, üniversiteye gidemeyip üniversite mezunu olmayı hayal edenlere dünyada benzeri bulunmayan bir yükseköğretim modeli hazırladı. Buna göre hiç okula gitmeyenler bile üniversite diploması alabilecek. Tamamlanan çalışmanın önümüzdeki günlerde Yükseköğretim Kurulu(YÖK)’na sunulacak.

Tecrübeler üniversite tarafından ölçülecek

Yeni yükseköğretim projesi ile kendi alanında bilgi ve beceriye sahip olan insanlar yaşı kaç olursa olsun, hiç okula gitmemiş bile olsa ön lisans, lisans diploması alabilecek.

Proje ile kişinin yaşam boyu kazandığı yeterliliklerin ölçülerek derecelere çevrildiği bir model esas alındı. Çalışma hayatında edinilen bilgi ve tecrübeler üniversiteler tarafından ölçülecek. Mesleklerin üniversitelerdeki karşılığı belirlenecek. Ölçüm sonucu bilgi ve tecrübeler yeterli olanların meslekleri hangi bölüme tekabül ediyorsa o bölümü bitirmiş kabul edilecek. Tecrübeye dayalı yeterlilikler tanınarak diploma ile belgelenecek.

Uzaktan eğitim olanağı da var

Örneğin mesleği makineci olan kişinin bilgi ve becerileri meslek yüksek okulu makine bölümü bilgileriyle örtüşüyorsa önlisans diploması verilebilecek. Ya da medyada çalışan bir kişinin bilgi ve becerileri iletişim bölümüyle örtüşüyorsa, bölümle ilgili lisans diploması alabilecek. Eğer bilgiler yetersiz ise uzaktan eğitim yoluyla bilgiler tamamlanarak diploma almak mümkün olacak.

Çalışma önümüzdeki günlerde YÖK’e sunulacak. SAÜ’den edinilen bilgiye göre YÖK’ün de çalışmaya sıcak baktığı belirtildi.

Ösym'den Soruların Çalınma Yöntemleri

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ortaya çıkarılan kopya çetesinin, ÖSYM’ nin güvenlik duvarını aşmak için akılalmaz yöntemler geliştirdiği ortaya çıktı.

Çetenin, bina sınav sorumluları ve sınav gözetmenleri ile işbirliği yaparak test sorularını dışarı çıkardığı, kısa süre içinde de çözümleri 3-5 bin lira karşılığında cep telefonları aracılığıyla servis ettiği belirlendi.

ÖSYM tarafından yapılan 4 sınavın sorularını çalarak sattığı tespit edilen çete üyeleri işe yedek soru kitapçığını ele geçirmekle başlıyordu.

Çete elemanları anlaştıkları sınav sorumlusunun yardımıyla, sınavın yapıldığı binaya aday sayısı kadar getirilen yedek kitapçıklardan birini dışarı çıkartıyordu.

İkinci aşamada sıra dışarıda bekleyen konusunda uzman akademisyene geliyordu. Uzman çete üyesinin süratle çözdüğü soruların cevapları, teknik cihazlarla sınav salonlarındaki adaylara ulaştırılıyordu

İşte bu noktada devreye teknoloji giriyor. Çeteyle 3-5 bin lira karşılığı anlaşan adaylara cevaplar kol saati ya da kolye görünümündeki cep telefonlarıyla gönderiliyor. Bazılarına ise yanıtlar dışarıdan farkedilmeyen mini bluetooth kulaklıkla sesli olarak aktarılmış.

Çete ile anlaşmalı bazı sınav gözetmenlerinin yasak olmasına rağmen salona cep telefonu soktuğu da tespit edildi. Bu yöntemde ise cep telefonu ile görüntülenen sorular, resimli mesaj olarak dışardaki çete üyelerine gönderiliyor.

James Bond filmlerini aratmayan bir başka teknik daha ortaya çıkarıldı. Çete elemanı bazı kişiler sınav sırasında kalem kameralarla soruları kaydediyor, yarım saatte salonu terkediyordu. Ve cevaplar diğer yöntemlerdeki gibi dolaşıma çıkıyordu.

16 Eylül 2010 Perşembe

Sonunda benimde bir laptopum oldu :)

Merhaba arkadaşlar uzun süredir takip ettiğim iki üç model vardı.. Kesinlikle ya gömüşsünüzdür yada duymuşsunuzdur..
1) Samsung R580 - JS02TR yada bu modelin JS01Tr de olabilirdi.Sonucta aradaki farkta sadece hdd depolama alan farkı var.Biri 320 Gb,diğeri 500 Gb..
2)Hp Pavilion Dv6-2160ET
3)Toshiba A660-17M
Bugün artık en son samsung da karar kılmıştım.Bir mağazada pavilion serisini görünce hemen paviliona saldırdım :) Ama hevesim içimde kaldı.Kat kat düşük modeliydi.Daha sonra mağaza ağında araştıracaklardı.Telefon numaramı verip bana tekrar olup olmadığı hakkında bilgi vereceklerdi.İkinci mağazaya girdiğimizde bu laptoplar hakkında biraz kötü yorum geldi..Nitekimde samsung serileri yok satıyordu internette..
Bize bu ücrete bir packart bell yada asus olabileceği hakkında yorum yaptı.Bize kendisi tavsiye olarak Asus K52JC-EX171V modelini gösterdi.İlk baktığımda pek hoşlanmadım diğerlerine bel bağladığım için ama hayırlısı olsun bakalım dedim.Diğerlerinde E-Sata desteği mevcuttu.Bu asusta yoktu.Sanırım o yüzden ilk baktığımda ilgimi çekmedi.Muhabbette koyulaştı oldu olmadı biraz daha indirim derken bir baktım anlaşmışız ve işi bitirmişiz :))
Size bilgisayarımın özelliklerini vereyim..
ASUS K52JC-EX171V 
İşlemci Tip         :  Intel Core i5 Mobile Processor
İşlemci Hızı        :  2.4 Ghz
İşlemci ön belleği 3 MB
İşlemci Modeli   : i5-450M
Bellek Hızı         : DDR3 1066 Mhz
Bellek miktarı     : 4 GB
Ekran boyutu      : 15.6 inç
Ekran Tipi          :  WXGA (HD)
Ekran çözünürlüğü :  1366 x 768 px
Grafik Kartı         : NVIDIA GeForce G 310M
Grafik Bellek       : 1024 MB
Grafik Kartı tipi   : Harici Nvidia
İşletim sistemi      : Windows 7 Home Premium 64-bit
Hdd Kapasitesi    : 500 GB 5400 rpm SATA
Optik sürücü       : DVD Yazıcı (Super Multi)
Fax / Modem     -
Ethernet             :10/100/1000 Mbps
Kablosuz Ağ      :  802.11 A/B/G/N
Bluetooth           :  Bluetooth
3G                    : -
Diğer Bağlantılar  -
DVI Çıkışı -
Kızılötesi -
HDMI Çıkışı   : 1 Adet
IEEE 1394      : -
Kart girişi        : -
Monitör Çıkışı : 1 x VGA
Ses Bağlantıları : 1 x Kulaklık Çıkışı 1 x Mikrofon Girişi
S-Video           : -
USB                 : 3 Adet
E-SATA           : -
Ses Kartı          :  Dahili ses kartı
Hoparlör          : Dahili hoparlör
Klavye             : Türkçe Q Klavye + Sayısal Tuş Takımı
Kart okuyucu   : 4-in-1 card reader
Kamera            : 3 Megapiksel Web Kamerası
Parmak izi Okuyucu -
Genişlik 380 mm
Derinlik 255 mm
Yükseklik 35 mm
Ağırlık 2.620 Kg
Garanti süresi 2 yıl uluslar arası garanti
Hediyeler Mouse
Detaylı resim görmek için tıklayınız..
Fonksiyon Tuşları:
Fn+F1 Uyku Modu
Fn+F2 WLAN/Bluetooth seçici
Fn+F3 EMail Erişimi
Fn+F4 Internet Erişimi
Fn+F5 Parlaklık azaltma
Fn+F6 Parlaklık arttırma
Fn+F7 LCD açık/kapalı
Fn+F8 LCD/CRT seçim ekranı
Fn+F9 TouchPad Kilidi
Fn+F10 Ses açık/sessiz
Fn+F11 Ses azaltma
Fn+F12 Ses arttırma
Fn+Ins Numerik Klavye açık/kapalı
Fn+Space Power 4Gear
Fn+V Görüntü Yakalama
Fn+↑: Stop
Fn+↓: Oynat / Duraklat
Fn+ ←:Önceki bölüm / Önceki parça
Fn+ →:Sonraki bölüm / Sanraki parça
Elime geçtiğinde size kullanıcı gözüyle bilgi vereceğim..Şimdilik bu kadar .. Kendinize iyi bakın.Sonraki yazıda görüşmek üzere..

15 Eylül 2010 Çarşamba

Pek yakında Microsoft Office 2011,Office Live , SkyDrive , Workspace ..


   Merhaba arkadaşlar..
   Bu aralar Microsoftun yenilikleriyle beraber olacağız..Bir hotmail hesabınızla tüm belgelerinize,resimlerinize , çalışmalarınıza ve programlarınıza erişebilecek ayrıca toplantı , randevu ve projelerinizi takip etme kolaylığı yaşayacaksınız..Üstelik bu hizmetleri saymakla bitmez..Kullanıcılarına ücretsiz website hizmeti ile kendi websayfanızı zevkinize göre tasarlayabileceksiniz bu işlemi bilgisayarınız hiç kasmadan ve o kdar bilgi birikimine ihtiyaç olmadan web üzerinden halledebileceksiniz..Tüm bunlardan faydalanabilmek için gelecek yazımda olacak.Şimdilik beklemede kalın :)

Office 2007 Dosyalarını 2003′te Açmak

Bildiğiniz gibi artık Ofiice 2007 piyasada ve giderek yaygınlaşıyor. Office 2003 kullanarak yarattığımız eski belgelerimizi Office 2007 de sorunsuz olarak çalıştırabiliyoruz ancak tam tersi bir durumda; yani 2007 ile hazırlanmış bir dosyayı 2003 kullanarak açamıyoruz.
Office 2007, 2003 ten farklı dosya formatları kullanıyor (docx pptx gibi..)
Bu durmda office 2003 üzerine bir “Uyumluluk Pakedi” yüklememiz gerekiyor. Bu pakedi buradan indirip sistememimize kurduktan sonra, Office 2003 kullanarak Office 2007 dosyalarını açabilir duruma geliyoruz. Kullandığımız Office 2003 üzerinde en az SP1 yüklü olması gerekiyor. Diğer gereksinimler aşağıdaki gibi.
Desteklenen İşletim Sistemleri:
Windows 2000 Service Pack 4,
Windows Server 2003,
Windows XP Service Pack 1 ve 2.
Windows Vista

9 Eylül 2010 Perşembe

Türkiyenin yeni kurulacak memur seçme yeri : Devlet Sınav Merkezi

    Türkiye'nin en güvenilir kurumlarından birisiyken bir anda Türkiye’nin en tartışmalı kurumu haline gelen ÖSYM, en kısa zamanda yeniden yapılandırılacak. Artık yeni bir kurum daha olacak: DSM
   Milliyet Gazetesi yazarı Abbas Güçlü, 'ÖSYM’nin yükünü DSM alacak' başlıklı yazısında konuya ilişkin bilgileri şöyle aktarıyor:
Türkiye'nin en güvenilir kurumlarından birisiyken bir anda Türkiye’nin en tartışmalı kurumu haline gelen ÖSYM, en kısa zamanda yeniden yapılandırılacak. Bu çerçevede üniversitelere yönelik sınavlar dışında, diğer tüm sınavların yükü ÖSYM’nin üzerinden alınacak. Kamuya ait sınavlar için Devlet Sınav Merkezi öngörülüyor.
1974’te rahmetli Altan Günalp tarafından üniversitelere merkezi yerleştirme ile öğrenci alınması için kurulan ÖSYM, sonraki yıllarda yarattığı güven ortamı nedeniyle, devlete ait tüm sınavları üstlenen bir konuma geldi. Bu da üzerindeki iş yükünü altından kalkılamaz hale getirdi ve güvenlik zafiyetlerinin yaşanmasına neden oldu.
Son yaşanan kopya skandallarından sonra, YÖK ve devlet katında ağır basan görüş, Devlet Personel Dairesi’ne bağlı olarak kurulacak bir Devlet Sınav Merkezi’nin kademeli olarak ÖSYM’nin yapmakta olduğu kamuya ait tüm sınavları yapar hale gelmesi. Bu merkezin kurulmasında ÖSYM’nin de kurucu partnerlerden birisi olacağı da özellikle vurgulanıyor.
Peki ÖSYM’nin üzerindeki sınav yükü azalırsa, kopya ya da çalınmaların önüne geçilir mi? Evet demek o kadar kolay değil. Çünkü, bu konuda öylesine büyük bir rant söz konusu ki, sistemi delmek isteyenler hep olacak.
Bu konuda asıl önemli olan ÖSYM’nin nasıl bir güvenlik zırhı ile korunacağı?
Bugüne kadar olduğu gibi, kuruma olan aidiyet duygusu ile mi koruma sağlanacak yoksa günümüz teknolojisinden de yararlanılarak çok gelişmiş güvenlik önlemleri mi alınacak? Bunu da zaman gösterecek.
Bayramdan hemen sonra ilköğretim birinci sınıflar, sonraki hafta da diğer okullar açılacak. Ama öğretmen atamaları henüz gerçekleşmiş değil. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda ne olacaksa bir an önce olsun noktasında. YÖK ve ÖSYM de aynı görüşte. Acak hiçbir kurum bu konuda öne çıkmak istemiyor. Çünkü nasıl bir karar alınırsa alınsın, büyük tepkilere neden olacak.
Bu yüzden şu anda tüm gözler Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda. Onların vereceği kararı gerekçe göstererek hareket edecekler.
Ama YÖK’teki genel hava, hiç içlerine sinmese de iptalden yana. “Çünkü, soruşturma derinleştikçe, ortaya çıkan tablo iptal varsayımını biraz daha güçlendiriyor. Şu andaki genel eğilim iptalden yana ama yarın ne olur, hangi noktaya gelinir, onu şimdiden söylemek doğru olmaz” görüşündeler.
YÖK’ü bu kadar tedirgin eden ise alın teri ile başarılı olanların yaşayacağı moral bozukluğu. “İptal son çare. Ona gelinceye kadar, her türlü olasılık düşünülecek” diyorlar.
Gelişmeleri hep birlikte yakından izleyeceğiz. Bakalım ne olacak? Umarız en adil olan yapılır. Kimsenin hakkı yenmez. Kopyacılar da cezasız kalmaz...
Ertelemeler niye?
Yılbaşına kadar gerçekleşecek tüm sınavların ertelenmesi, KPSS’nin iptal edilip yerine yeni bir sınav yapılması için mi? Bu yöndeki değerlendirmeleri de Ankara’ya sorduk. Ne MEB ne de YÖK, teyit eder bir görüş ortaya koymadı. Ama kesinlikle hayır da demiyorlar. “Gelişmelere göre hareket edilecek” diyor, başka bir yorum ya da öngörüden söz etmiyorlar.
Oysa atama bekleyen sadece öğretmenler değil, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına girmek için bu yönde alınacak kararı bekleyen yüz binlerce genç var. Onlar da, tıpkı alınteri ile yüksek puan alan öğretmenler gibi tedirginler. Bir an önce önlerini görmek istiyorlar.
Yeni iddialar
ÖSYM’ye duyulan güven kevgire dönünce iddiaların da ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de dil sınavları ile belgeler yağıyor. 30, 40 alırken birden bire 70, 80’lerin nasıl alındığı soruluyor. Yabancı dil öğrenmenin öyle üç beş ayda çözülecek bir sorun olmadığı dile getiriliyor. Daha da iddialı olanlar, dil sınavlarında birdenbire yüksek puan alanlardan pek çoğunun İngilizceyi tarzanca konuşmanın ötesine geçemeyeceğini iddia ediyorlar.
İşte bu yüzden TBMM’ye verilen araştırma komuyonu kurulmasına yönelik önerge, Meclis açılır açılmaz, tüm partilerin oybirliği ile kabul edilmeli ve bu yöndeki tüm iddialar enine boyuna araştırılmalıdır. Yoksa sınavlara zerre kadar güven kalmayacak. Ve bu arada, belki MEB’in gerçekleştirdiği sınavlara da göz atılır ve onlar da şaibeden kurtulur...
Özetin özeti: Birileri artık bu konuyu ciddiye almalı. Çünkü çalınan sadece gençlerin değil, bu ülkenin de geleceği!..

6 Eylül 2010 Pazartesi

2010 YGS - LYS Yerleştirme Sonucu Taban Tavan Puanları

Bu seneki sınav sonrası yerleştirme sonucları açıklandı..Buna bağlı olarak da yeni taban tavan puanları netleşti..Fazla sözü uzatmadan linki veriyorum..
2010 YGS - LYS Yerleştirme Lisans Sonucu Taban Tavan Puanları

Açık Öğretim ve Uzaktan Eğitimden Örgün Öğretime yatay geçiş sistemi

Yeni düzenlemeye göre açık ve uzaktan öğretimde okuyanlar normal öğretim programlarına yatay geçiş yapabilecek…
YÖK’ün hazırladığı yatay geçiş yönetmelik taslağına göre, açık ve uzaktan öğretimde okuyan öğrenciler belli koşullarla üniversitelerin normal öğretim programlarına yatay geçiş yapabilecek.
 
Bir üniversitedeki programlar arasında da yatay geçişe izin verilecek.

YÖK, üniversitelerde yatay geçişleri düzenleyen yönetmelik taslağına şon şeklini vererek, Başbakanlığa gönderdi.

”Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” taslağı, önlisans ve lisans düzeyindeki programları arasındaki her türlü yatay geçişi düzenliyor.

Taslağa göre, farklı üniversitelerin diploma programları veya aynı üniversite içindeki diploma programları arasında, önceden ilan edilen sayı ve şartlar çerçevesinde yatay geçiş yapılabilecek.

GEÇİŞ YAPILACAK SINIFLAR

Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile lisans diploma programlarının son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamayacak.

Aynı üniversitede aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilecek. Ancak ikinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrencilerin ikinci öğretim ücreti ödemesi gerekecek.

Üniversitelerde ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş izni verilecek. Ancak ikinci öğretim diploma programlarından başarı sıralamasında bulunduğu sınıfın ilk yüzde 10′una girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler, birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilecek.

AÇIKÖĞRETİMDEN ÖRGÜN ÖĞRETİME

Taslakla açıköğretim veya uzaktan öğretim programları ile üniversitelerin örgün öğretim (normal öğretim) yapan programları arasında yatay geçiş hakkı tanınıyor.

Üniversitelerde ikinci öğretim programlarından da açık veya uzaktan eğitim programlarına yatay geçiş imkanı sağlanacak.

Üniversitelerin açık veya uzaktan öğretim diploma programları arasında da yatay geçiş izni veriliyor.

Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 80 olması gerekiyor. Ya da öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması şartı aranacak.

KRİTERLER ÜNİVERSİTELERCE BELİRLENECEK

Yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak kriterler ve yatay geçiş için gereken asgari koşulları, üniversitelerin senatoları belirleyecek.

Başvurular, adayların genel not ortalaması, farklı puan türlerindeki programlara geçiş için merkezi yerleştirme puanı ve eğer varsa geçmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı dikkate alınarak, üniversite senatosu tarafından belirlenmiş kriterlere göre değerlendirilecek ve ayrılan kontenjana göre geçiş sağlanacak.

Kayıt dondurmuş olanlar da yatay geçiş hakkından yararlanabilecek.

Her bir diploma programına yatay geçiş için başvuran adayların değerlendirme sonuçları, ilgili yükseköğretim kurumunun internet sayfasında duyurulacak.

ÜNİVERSİTE İÇİNDE GEÇİŞLER

Yönetmelik taslağında, üniversite içindeki programlar arasında geçişler de düzenlendi.

Buna göre, bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilecek.

BURSTAN FERAGAT

Vakıf üniversitelerinin bir programında burslu kontenjan dahilinde öğrenim görmekte olan öğrenciler yatay geçiş yaptıklarında burslarından feragat etmiş sayılacak.

Kurum içi yatay geçiş kontenjanları, ilgili diploma programının son dört yıla ait taban puanları, varsa kurum içi yatay geçiş için senato tarafından öngörülen ilave şartlarla birlikte son başvurunun kabul edileceği günden en az 15 gün öncesinde kurumun internet sayfasında ilan edilecek.

Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranacak.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına kurum içi yatay geçişlerde ise diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranacak.

ORTAK PROGRAMDAN GEÇİŞ

Ortak program uygulayan yükseköğretim kurumlarında, bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, merkezi sınav veya yetenek sınavı ile yerleştirildikleri ortak program için ÖSYM Kılavuzlarında öngörülen diploma programlarına, ortak programdaki genel not ortalamaları esas alınarak veya adayların merkezi yerleştirme puanı ile genel not ortalamasının toplanması suretiyle elde edilen yerleştirme puanı esas alınarak yerleştirilebilecek.

Diploma programı seçimi öncesinde, yabancı dil hazırlık sınıfı dışında geçirilen süre öğrenim süresine dahil olacak.

Bir puan türü ile ortak programa yerleşen adayların aynı yükseköğretim kurumu içinde farklı puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programlarına geçişleri, yönetmeliğin kurum içi yatay geçiş hükümlerine göre yapılacak.

KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ BAŞVURU ŞARTLARI

Kurumlar arası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve YÖK tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılacak.

Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şartı aranacak. Bu şartı sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı, geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar da yatay geçiş başvurusunda bulunabilecek. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları not şartına göre başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilecek.

Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için ilgili yükseköğretim kurumunun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarı sağlamak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği bulunan yabancı dil sınavlarından ilgili yükseköğretim kurumunun belirlediği başarı düzeyinde bir puanı başvuru sırasında belgelemeleri şartı aranacak.

TSK VE POLİS AKADEMİSİNDEN DE YATAY GEÇİŞ İMKANI

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Polis Akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında önlisans ve lisans düzeyinde öğretime devam eden öğrenciler kendi özel kanunlarınca düzenlenen hükümler çerçevesinde ve bu yönetmeliğin konuyla ilgili hükümlerine uygun olarak diğer yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilecek.

Bu kurumlardan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 10. maddesinde sayılan fiiller nedeniyle başarısızlık veya disiplinsizlik nedeni ilişiği kesilenler diğer yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için başvuramayacak. Diğer sebeplerle ilişiği kesilen öğrenciler, ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren iki yıl içinde diğer yükseköğretim kurumlarına geçiş için başvurabilecek. Bu başvurular, kurumlararası yatay geçiş hükümlerine göre değerlendirilecek.

YURT DIŞINDAN YATAY GEÇİŞ

Üniversite senatoları, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yapılacak yatay geçişler için de kontenjan belirleyebilecek.

YÖK, internet sayfasında tüm yükseköğretim kurumlarının yurt dışı öğrenci kontenjanları ile başvuru şartları ve değerlendirme takvimini ilan edecek.

Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte, öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği yükseköğretim kurumundaki diploma programının ilgili sınıfına öğrenci kabulündeki taban puana sahip öğrenciler, yurt dışında yükseköğrenim gördüğü tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilecek. Bu yolla başvuran öğrencilerin yatay geçiş başvurusu üniversite senatosu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yurt dışı yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirilecek.

Yurt dışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploması vermeye yetkili bir kurum olarak YÖK tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin ilgili üniversite tarafından kabul edilmesi şartı aranacak.

3 Eylül 2010 Cuma

KPSS soruları 10 bin dolardan satıldı..KPSS düğümü çözüldü..


   KPSS’de kopya çekildiği iddialarının ardından gerçek gün yüzüne çıktı. YÖK Denetleme Kurulu, Devlet Denetleme Kurulu ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın üç koldan yürüttüğü soruşturmada KPSS sorularının ÖSYM içinden sızdırıldığı bilgisine ulaşıldı. 10-11 Temmuz’da yapılan sınav sorularının tamamı veya tamamına yakınını doğru yanıtlayan adayların teknik takibi sonrası bazı adayların sınavdan günler öncesinde sorulara para karşılığı ulaştığı belirlendi.

BİR SAAT KALA BİN 500 DOLAR
Star gazetesinde yer alan iddialara göre; kopya skandalına karışan adaylar KPSS sorularını 10 bin dolar karşılığı günler öncesinden edinirken, bu miktarın sınava az bir süre kala düşürüldüğü tespit edildi. Sınava bir saat kala soruları alan bir adayın şebeke üyelerine bin 500 dolar ödeme yaptığı öğrenildi. Kopya şebekesinin çok farklı illerde adaylara soruları ulaştırdığı tespit edilirken, kaç adayın şebeke ile yasadışı alışverişe girdiği halen araştırılıyor. Savcı, soru bankasını oluşturan üyelerin bilgisayarlarını ve telefonlarını hâlâ inceliyor.
ATAMALAR GECİKMEYECEK

Milli Eğitim Bakanlığı, KPSS’deki kopya skandalı nedeniyle ertelenen öğretmen atamalarını sınavın kısmen iptali durumunda bir ay içinde yapmayı planlıyor. Ancak kopya skandalına karışan aday sayısının binlere ulaşması ve sınavın tamamen iptali durumunda ise kısa bir süre içinde sınavın yapılması için harekete geçilecek. Bu durumda da atamaların kasım ayına sarkabileceği ifade edildi.
ÖSYM 'DE BİRDEN FAZLA GÜVENLİK AÇIĞI
2010 KPSS’de kopya skandalı ile çalkalanan ÖSYM’de çok sayıda güvenlik açığı tespit edildi. KPSS ile ilgili YÖK Denetleme Kurulu’nun hazırladığı raporda, sınav sorularının güvenliğinin yeterli derecede olmadığı tespiti yapıldı. Özellikle ‘kurum çalışanlarının dışarı ile bağlantılarının sınavlar açısından güvenlik açığı oluşturduğu’ tespiti YÖK Denetleme Kurulu raporunda yer aldı. Raporda güvenlik zafiyetinin tek tek görevli isimler üzerinden, somut örneklerle tespitlerinin yapılması ve birden  fazla noktada güvenlik zaafiyeti olduğunun belirlenmesi sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen atamalarını erteleme kararı aldığı öğrenildi.
TÜM BÖLÜMLERİN SORULARI SIZDI
Sınavda şebeke tarafından dışarı çıkartılan soruların sadece Eğitim Bilimleri’ni kapsamadığı, Genel Yetenek ve Genel Kültür Olmak üzere sınavın başka bölümlerinde de soruların sızdırıldığı belirlendi.
BAŞKANIN DA BİLGİSAYARI İNCELEMEDE
ÖSYM’deki inceleme dün de devam etti. İlk belirlemelere göre bir kurum çalışanının soruları para karşılığı şebekeye sızdırdığı tespit edildi. Soruların e- posta ile gönderildiği öne sürülen Isparta’daki Öğretmen BS’nin de bilgisayarına el konmuştu. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan da dahil olmak üzere, yönetici ve çalışanların bilgisayarları incelemeye alındı. Tespitler sonrası YÖK, KPSS’de kısmi iptal seçeneği üzerinde duruyor. Kopya skandalına karıştığı belirlenenlerin sınavının iptali, diğerlerinin yeniden sıralamasının yapılması planlanıyor.

Ana Kampüs Ve Eğitim Fakültesinden seçmeler

İşte Sakarya Üniversitesinden İlk Görüntüler
Sakarya Esentepe Kampüs Girişi -Arka Kapı
Sabah 5:00
Kayıt Olurken çekilen Çile (Sabah 7:00 suları)
Kantin Bölümü

 Ana Kampüse Girişi

 Kampüsten Sakarya

Eğitim Fakültesi A Blok

Dışarıdan hem yol hem fakülte 

Görünüm -1

Atatürk Parkı

Kampüse yürüyüş yolu..
(Bu yolu eskiteceksiniz)


Meydandan bir görünüm..


İşte arkadaşlar daha fazla çekmek isterdim ama yetişmedi..Eğitim öğretim başladığında dah fazlasını yayınlayacağım.. Şimdilk iyi seyirler. :)
Grab This
Flame Blog's © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute