3 Mayıs 2010 Pazartesi

Yüksek öğretim sisteminde yap-boz sinyali

   Başarı düzeyini artırmak için 2010’da ilk kez uygulanan YGS’nin değişmesi gündemde. Yeni sınav sisteminde beklenen başarı sağlanamayınca, YÖK harekete geçti. Şimdi gözler hazirandaki LYS’de.Ortalama yine değişmezse, milyonlarca öğrenciyi gelecek sene yeni bir süpriz bekliyor..
    2009 yılında son kez yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile 2010 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) verileri, sistem değişse de başarı ortalamasının değişmediğini ortaya koydu. İlk aşama soruların, temel düzeyde hazırlandığının açıklanmasına rağmen beklenen sonuç alınmadı. Okul türlerinde yıllardır süren başarı farkları da veriler de gözler önüne serildi. YÖK, YGS’nin ardından şimdi haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı’nı (LYS) bekliyor. Başarı ortalaması yine düşük olursa, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileriyle birliktee çözüm aranacak. Gerekirse müfredat ve sistemde ciddi revizyona gidilecek. Böylece, MEB’in yürüttüğü Seviye Belirleme Sınavı (SBS) çalışmalarına bir de YGS ve LYS revizyon çalışmaları eklenecek.
   ‘SIFIRCILAR’ AZALDI AMA NASIL...
2009 yılı ÖSS’de matematik-1, sayısal-1, sözel-1 puan türleriyle 2010 YGS karşılaştırıldığında ‘sıfırcı’larda ciddi bir değişiklik olmaması dikkat çekti. Basitleştirilmiş sorulara rağmen 24 bin ‘sıfırcı’, 14 bine düştü. Ancak ÖSYM’ye göre, sınavda iptal edilen 1 sorunun herkes tarafından doğru yapıldığı kabul edilince ‘sıfırcı’ sayısı azaldı. 2009’da 1 milyon 294 bin adaydan 1 milyon 87 bini, 4 yıllık bölüm tercih hakkı kazanırken, YGS’de ise 1 milyon 473 bin adaydan 1 milyon 233 bini, 4 yıllık bölüm için geçerli olan LYS’ye girme hakkı kazandı. Her iki sınavda da yaklaşık 200 bin aday sınava girmesine rağmen tercih hakkı bile olmadan elendi.
   KÖKLÜ DEĞİŞİM GEREK
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: “Bu sonuçlar eğitim sistemi açısından geldiğimiz noktayı gözler önüne sermektedir. Ezberci, sınava endeksli, analitik düşünmeye yönlendirmeyen, yenilikçi olmayan bir eğitim sistemine sahip olan ülkemizde, öğrencilerin üniversite yarışında başarılı olmasını beklemek zor.”
Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez: YGS’de ortaya çıkan tablo, sınav sistemini değiştirmenin her yıl tekrarlanan başarısızlıkları gidermek için yeterli olmadığını gösterdi.
Akşam

0 yorum:

Yorum Gönder

Grab This
Flame Blog's © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute